IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на билетите за влак няма да се повишават

Министерството на транспорта е отхвърлило искането на БДЖ за увеличение в цената на пътуването

12:24 | 23.01.13 г.
Цените на билетите за влак няма да се повишават

Няма да има повишаване на цената на билетите за пътуване в мрежата на БДЖ, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски след редовното заседание на Министерския съвет днес.

Припомняме ви, че още в края на миналата година железницата внесе доклад в ресорното министерство, с който поиска държавата, в качеството си на собственик на дружеството, да разреши промяна в стойността на билетите средно с около 5%. Тогава ръководството на  железницата изрази увереността си, че въпросното увеличение, макар и малко, е важно за икономическото състояние на превозвача.

Въпреки това днес Московски изрази уверението на транспортното министерство, че „за момента нищо не налага повишаване на цените на билетите“.

По думите на министъра има няколко основни причини, поради които министерството не е уважило искането на БДЖ за промяна в цените.

Московски припомни, че основната причина железниците да искат това покачване беше увеличаването на цените на биодобавките в дизела и на инфраструктурните такси.

По думите му обаче по договора с държавата БДЖ има право да иска увеличение едва след отчетен период на работа при завишени стойности. С други думи първо железницата трябва представи отчет за работа при по-високи цени на горивото и инфраструктурните такси и чак тогава да внесе ново искане за промяна в стойностите на билетите.

Московски обясни, че чак тогава ще бъде направен анализ и на база разходите на БДЖ и дали те могат да ги покриват се решава дали се налага увеличение. Министърът уточни, че железопътният превозвач може да внесе ново искане за промяна чак след период от 4 до 8 месеца.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още