IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на горивата остават непроменени след изтичането на мораториума

Според експерти отпадането на мораториума не означава автоматично вдигане на цените

10:51 | 26.04.11 г.
Цените на горивата остават непроменени след изтичането на мораториума

Цените на горивата остават непроменени в първия работен ден след изтичането на мораториума върху тях. След като изтече едномесечният мораториум за поскъпване на горивата имаше опасения от скок в цените. Проверка на bTV на няколко вериги бензиностанции установи, че след полунощ, когато споразумението между правителството и "Лукойл" отпадна, литър от най-масовия бензин А 95 струва между 2,35 и 2,37 лева.

Цената на А 98 продължава да е 2,54 лв. Дизеловото гориво пък остана на 2,46 лв. за литър. Служители на бензиностанциите засега не са уведомени за поскъпване. Според последните изявления на експертите отпадането на мораториума не означава автоматично вдигане на цените. За 28 април - четвъртък, е насрочен поредният протест срещу високите цени на горивата.

Според търговския директор на "Петрол" Иван Костадинов, бизнесът не е понесъл щети, но има пропуснати ползи. Пред БНР той отхвърли възможността за продължаване на мораториума и посочи, че потребителите са били облагодетелствани, без да го почувстват.

"Единствените облагодетелствани от този мораториум са потребителите. Въпреки че те не го разбират. Трудно може да ги убедим в това нещо, когато цената е 2,40 -2,50, но фактът е такъв, истината е такава", заяви Костадинов.

Председателят на Националната транспортна камара Койчо Русев прогнозира, че до два месеца горивата ще поевтинеят с около 20 стотинки за крайните потребители, след като по-рано този месец правителството прие исканията на превозвачите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още