IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на храните на едро с 3% ръст през октомври

Индексът на тържищните цени се доближава до нивото си от преди година

08:56 | 02.11.14 г.
Цените на храните на едро с 3% ръст през октомври

През октомври Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повишава с 3 процента от 1,295 пункта до 1,333 пункта.

ИТЦ се доближава до нивото си от преди година, като в последните дни на октомври се повиши до 1,360 пункта, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

През октомври цените на основните хранителни стоки се задържат около нивата от септември. През миналия месец захарта поевтиня с 2,4 процента, зрелият фасул - с 2,2 на сто, кравето сирене - с 3 процента, а свинското месо и кренвиршите между 2-2,7 на сто. Почти без промяна са цените на ориза, кашкавала, пилешкото месо, каймата брашното и яйцата.

Спрямо същия месец на миналата година цените на повечето хранителни стоки са по-ниски. Цените на едро на млечните произведения се движат около нивата от предходната година с леко колебание надолу в диапазона 0,5 – 1,8 на сто. Месото и месните произведения поевтиняват на годишна база с около 1 – 3 процента, като спадът в цените на кренвиршите и каймата стига до 6 - 7 на сто.

Цената на захарта пада на годишна база с 33 процента, на олиото - с 10 на сто, на брашното – с 5.8 на сто и на яйцата - с 5,3 на сто.

През октомври цената на градинските домати се качва със 17 процента, а на оранжерийните – с 25,5 на сто. Поскъпването при краставиците от открити площи е 30 на сто, а при оранжерийните - 22,8 на сто. През миналия месец зелените чушки поскъпват с 18 на сто, а червените - с 15,7 на сто. Гроздето поскъпва на месечна база с 2,6 на сто, бананите - с 5,8 на сто. Цената на картофите пада с 3,6 на сто, а на ябълките – с 8,4 на сто.

В сравнение със същия месец на миналата година се наблюдава поскъпване на голяма част от плодовете и зеленчуците. Най-голямо поскъпване на годишна база се отчита при градинските домати – 24,5 на сто. Ръстът на цената на оранжерийните домати спрямо предходната година е 17,2 на сто, на червените чушки – 15,7 на сто. Цените на картофите през октомври са били с 26,5 на сто по-ниски спрямо година по-рано.

ДКСБТ отчита поскъпване на годишна база при гроздето, бананите и лимоните в диапазона 10 - 18 на сто. Цените на ябълките през тази есен са с 3 на сто по-ниски в сравнение с есента на миналата година.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още