IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на храните на едро се повишават с 3% спрямо края на миналата година

Кривата на индекса на тържищните цени пред януари повтаря тенденцията от същия месец на миналата година, но се стабилизира на по-високо ниво

09:18 | 31.01.16 г.
Цените на храните на едро се повишават с 3% спрямо края на миналата година

Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши през януари с три процента до 1,429 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/.

Като цяло кривата на индекса пред януари 2016 г. повтаря тенденцията от същия месец на миналата година, но се стабилизира на по-високо ниво, като повишението на стойностите на годишна база е три на сто.

През януари оризът поевтинява с 4 процента, а цените на брашното, фасула и олиото намаляват с 1-2 на сто. Цените на захарта и яйцата през януари са без промяна спрямо декември.

Цените на млечните произведения, както и на месните остават относително стабилни, като колебанията при тях спрямо декември са около един процент, само кравето масло поевтинява с 4 процента.

На годишна база цената на олиото и захарта се повишава с 14 на сто, а на яйцата и на ориза - с 6 процента. За пореден месец е отчетен спад на цената на фасула, като през януари поевтиняването му на годишна база е 27 на сто.

Цените на всички млечни и месни произведения през януари са по-ниски, като поевтиняването им е в диапазона 2-9 на сто.

През януари спрямо декември се наблюдава поскъпване на всички зеленчуци, цените на плодовете се променят в малки граници.

Най-голям ръст на месечна база е отчетен при цените на доматите, като българските оранжерийни домати поскъпват с 41 на сто, а доматите от внос - с 32 на сто. Поскъпването на краставиците е в диапазона 7-11 процента. На пазара през януари има основно домати и краставици от внос, а цените на вносните зеленчуци почти целогодишно са по-ниски от цените на българските, посочват от ДКСБТ.

Цените на картофите и на зелето се повишават на месечна база с един-два процента, а на и морковите - с 5 на сто. С 4-5 процента на месечна база нарастват и цените на бананите и на лимоните, а портокалите и мандарините поевтиняват спрямо предходния месец с 4-6 на сто.

В сравнение със същия месец на миналата година цените на плодовете и зеленчуците имат разнопосочни тенденции. По-сериозно поскъпване спрямо същия месец на миналата година има при картофите - с 24 на сто, и при оранжерийните домати - с 19 на сто.

Спад на цените на годишна база с 2-4 на сто има при краставиците от внос, зелето и морковите. Цените на ябълките и на бананите през тази година са по-високи, като поскъпването им на годишна база е 4-5 на сто, а при цената на лимоните е регистрирано сериозно поскъпване на годишна база от близо 20 процента.

Цените на портокалите и на мандарините бележат спад спрямо миналата година с 6-7 на сто, отчита ДКСБТ.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още