IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на храните замръзнаха в края на юли

По-евтини сезонни плодове неутрализират поскъпване при други хранителни продукти, показват данни на ДКСБТ

10:17 | 30.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексът на цените на хранителните продукти остават без промяна в края на юли, показват данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища(ДКСБТ). От статистиката е видно, че по-евтините сезонни плодове и някои зеленчуци успяват да неутрализират поскъпването при останалите продукти, следени институцията.

Индексът, разработен от ДКСБТ, остава на равнище от 1,309 пункта в последната седмица на юли, тоест без промяна спрямо предходната седмица.

Според данните на ДКСБТ има намаляване на цената на сезонни плодове. Цената на кайсиите намалява с почти 11% до 1,07 лева за килограм на едро. Дините са поевтинели с 8,9%, а прасковите - с 6 на сто. Това обаче се компенсира от поскъпването на оранжерийни домати и краставици, чиято цена е съответно с 6,8% и 13,4% по-висока.

От Комисията отчитат ръст на цената на яйцата с почти 6% през юли. Поскъпват и млечните продукти - кравето сирене се продава за 6,10 лева за килограм на едро, което е повишение от 3%.

Прясното мляко е с 2% по-висока цена, а маслото поскъпва с 1,1%, показват още данните на ДКСБТ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още