Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Цените на имотите в страната са силно надценени

Има голяма разлика между цените на еднакви категории стоки, когато те са местно и чуждестранно производство, коментира Богомил Николов от Активни потребители

гледано: 6016   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

Ниските доходи са основният фактор, който поддържа у нас най-евтините цени на стоки и услуги в Европейския съюз (ЕС). Това каза Богомил Николов, изпълнителен директор на Българската национална асоциация Активни потребители, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Николов посочи, че освен данните за ниски цени, важна е и покупателната способност в страната. Сравнена с останалите държави членки на ЕС, тя не отчита добри резултати, каза още той. Според него този проблем би могъл да бъде преодолян, ако българската икономика започне да се развива с по-бързи темпове от средните за ЕС.

Гостът коментира, че най-евтини остават услугите, които са пряко свързани с размера на доходите. Ниски са цените в България и на комуникационните услуги и техниката, а най-високи са в Гърция, добави той и поясни, че това се дължи на високите данъци в южната ни съседка.

"Важно е, когато се прави сравнение на цените, то да е изчистено от данъци. Има много примери и пазари, на които стоките и услугите в България не са евтини, а крайната цена всъщност е ниска, защото и акцизите са по-малки“, заяви той.

Има голяма разлика между цените на еднакви категории стоки, когато те са местно и чуждестранно производство, каза още Николов.

„Ако дадени вносни продукти са с високи цени, то това отваря добър шанс за българските производители. Високите цени не са проблем, стига България да има собствена алтернатива“, коментира той.

Като "много надценени" той определи недвижимите имоти в страната. Това ясно си личи при едно сравнение на покупателната способност, поясни експертът.

„Брюксел е съизмерим като население със София и е удачен пример. Средната цена на кв. м там е около 2 пъти по-висока от тази в София, но за сметка на това заплатите в Белгия са 4 пъти по-високи от българските“, посочи Николов.

Експертът коментира и данните на Националния статистически институт, които сочат, че най-голям дял в харчовете на българите заемат хранителните продукти и безалкохолните напитки – над 30%, следвани от сметките за битови услуги.

„Тези данни показват, че българите все още нямат достатъчно доходи. Разходите за хранителни стоки трябва да намалеят, макар че и в момента има тенденция на спад при тях. Преди години делът им беше около 50%. Важно е тази тенденция да продължи и тя да не е за сметка на недвижимите имоти. Не е редно при намаляващо население и увеличаващ се сграден фонд цените да продължават да растат“.

Още от разговора вижте във видеото

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
0
 
6
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
след изцепките с лютеницата и близалките с трева, всеки път като го видя тоя ми става смешно, говори само небивалици
0
 
16
 
5
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Може да си вярвате, че това не се отнася и за София. То даже е възможно корекцията да е най-голяма точно там.
4
 
14
 
4
julian12 до: penman
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Тя цялата държава е със затихващи функции и усилваща се честота в края на процеса. Да не мислиш, че София е изключение?!
6
 
8
 
3
deant до: penman
преди 10 месеца
София само регионално е в България. Реално каквото се случва в останалата част на страната, за София няма значение. Тя е град държава в държавата. Но заглавието на статията важи напълно за Държавата България, от която София не е част.
17
 
10
 
2
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Блаженни са вярващите! Мечтай си да купиш евтино в София, ама няма да ти огрее. Е, в някое населено място със затихващи функции може.

Още от Икономика и политика
Горанов: Изтеклите данни от НАП не могат да навредят на гражданите