IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на лекарствата да са адекватни на икономиките в ЕС, предлага български евродепутат

Преглед на европейското законодателство за паралелната търговия с медикаменти искат от Брюксел

16:02 | 01.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Цените на лекарствените продукти да бъдат адекватни на конкретната икономическа ситуация в държавата, в която се продават. Това предложение на българския евродепутат Андрей Ковачев ще бъде записано в доклада на Kомисията по околна среда и обществено здраве на Европейския парламент (ЕП).

На 31 януари парламентарната комисия по околна среда и обществено здраве на ЕП гласува предложения за осигуряване на по-добър достъп на европейските граждани до лечение.

В приетия с голямо мнозинство доклад залегнаха редица текстове, предложени от евродепутата Андрей Ковачев, пише БТА.

В предложенията си той призовава Европейската комисия (ЕК) да анализира причините за недостиг на някои лекарства и да обърне особено внимание на въздействието на паралелната търговия на лекарствени продукти и адекватността на европейската законодателна рамка в тази сфера. Според Ковачев трябва да се установи механизъм, чрез който ежегодно да може да бъде докладван недостигът на лекарства в ЕС. 

Ковачев смята също, че трябва да се засили сътрудничеството на европейско ниво в областта на оценките на здравните технологии, която дава информация за терапевтичната добавена стойност на лекарствените продукти в сравнение с най-добрата налична алтернатива.

Да бъдат проучени възможностите за координиране на съвместните процедури за възлагане на обществени поръчки, предлага още Ковачев.

Българският евродепутат е инициатор на Групата за достъп до качествено здравеопазване - неформална платформа за дебат и общо действие, чиито членове са почти 30 евродепутати от 15 страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още