Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Цените на производител в промишлеността с първи ръст от пет месеца

За покачването на индекса на вътрешния пазар допринасят по-високите цени в добивната промишленост и енергийния сектор

През септември индексът на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността* се покачва за пръв път от май, когато всъщност показателят отчете първото си повишение от август 2013 г. насам. За ускорението на индекса на месечна база допринасят по-високите цени в добивната промишленост и енергийния сектор.

През деветия месец на годината цените се увеличават с 0,2% на месечна база. Тенденцията за спад на годишна база се запазва, като през септември индексът се свива с по-слабо темпо в сравнение с август. Сега показателят бележи спад от 0,6% спрямо такъв от 1% през предходния месец.

Още по темата

Индексът на цените на производител отразява динамиката на пазара на природни ресурси и суровини или измененията в търсенето. Наличието на устойчив курс в изменението му в няколко поредни месеца може да се счита за ранен индикатор за посоката на движение на определен сектор или на цялата икономика.

На вътрешния пазар на месечна база Националният статистически институт регистрира покачване на цените в добивната промишленост - с 0,8%, а в преработващата промишленост – с минималните 0,1%. При производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ цените са нагоре с 0,4%.

В преработващата промишленост увеличение на цените спрямо август се наблюдава при производството на основни метали (+1,7%), на химични продукти (+1,3%), на напитки и метални изделия (без машини и оборудване) – с по 0,2%, съответно. Намаление НСИ отчита при производството на текстил и изделия от текстил (без облекла) - с 0,8%, и при производството на превозни средства (без автомобили) - с 0,4 на сто.

На годишна база цените намаляват в добивната промишленост - с 2,4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,5%. В преработващата промишленост няма изменение.

За последната година се увеличават цените при производството на тютюневи изделия (+7,6%), на автомобили, ремаркета и полуремаркета (с 5,3%) и на напитки (+2,7%). Намаление на цените има при производството на хранителни продукти - с 2,3% на годишна база, на превозни средства (без автомобили) - с 1,9%, и на текстил и изделия от текстил (без облекла) - с 1,6 на сто спрямо септември 2013 г.

На месечна база общият индекс на цените на производител нараства с 0,3% спрямо предходния месец, а на годишна база намалява с 0,2%. Същевременно тенденцията за ограничаване на спада продължава.

Общ индекс на цените на производител в промишлеността

Графика: НСИ

Анкетата на НСИ за бизнес климата в промишлеността показа влошаване на очакванията на промишлените предприемачи относно бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно обаче оценките им за притока на поръчки през последните три месеца са по-благоприятни, което е съпроводено и с подобрени очаквания за производствената активност през следващите три месеца. През октомври средното натоварване на мощностите в промишлеността достига 73,4%, като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци предприятията съобщават за излишък от мощности. 

* Според използваната от НСИ методология цените на производител се изчисляват с три индекса – за вътрешния пазар, за износ и общ ценови показател. Националната статистика не публикува информация за цените на производител за стоките, предназначени за износ. Причината е запазването на търговската тайна на компаниите, предоставящи данните. 

По статията работиха: Свилен Колев, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Няма да има общо коалиционно споразумение, всяка партия ще подписва отделно с ПП