IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените в болниците да са според нивото на компетентност, обмислят в МЗ

Трябва да се очертаят високотехнологичните болници, смята управителят на здравната каса

17:50 | 26.09.13 г.
Цените в болниците да са според нивото на компетентност, обмислят в МЗ

Министерството на здравеопазването ще предприеме спешни мерки в болничната помощ, които да сведат до минимум задлъжнялостта и да спасят от фалит лечебните заведения, които са с най-големи дългове. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева след среща с директори на общински и държавни болници, посветена на проблемите на болничната помощ, предаде Агенция „Фокус”.

Като посочи, че има университетски болници, които са пред фалит, министърът уточни, че продължава анализът на причините да се стигне дотук. Сред тях тя посочи откриването на много нови болници през последните години без ясни критерии и трансфера от касата към държавния бюджет на 1,5 млрд. лева и други. „Ако не беше се случило това, нямаше да има такива проблеми. Нашето здравеопазване беше оставено на собствен ход. Здравеопазването ни е в разруха“, каза здравният министър.

За да няма фалити на болници в министерството се обмислят различни идеи. Една от тях е да се въведат нови ясни критерии за сключване на договори на болниците със здравната каса. Друга мярка ще е въвеждането на различни цени или пакети за различните нива на компетентност в зависимост от това какъв вид медицинска дейност изпълняват лечебните заведения. Ще се работи за ново остойностяване на клиничните пътеки.

Таня Андреева поясни, че идеята на министерството е в зависимост от нивата на компетентност в различните болници лечението да струва различно. „Едно е да се лекувате в болницата в Трявна, друго – в университетска болница. Изследването на ПЕТ скенер не е все едно като изследването на нормален рентгенов апарат. Става въпрос за цената по време на диагностичния процес”, даде пример министърът на здравеопазването.

Управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова добави, че заплащането никога не може да бъде независимо от критериите. „Трябва да има критерии. Първо да има критерии, после да се мисли за заплащане. Трябва да се очертаят високотехнологичните болници”, каза още д-р Тодорова.

До края на август задълженията на държавните болници са в размер на 326,5 млн. лв., а общите задължения на лечебните заведения ще са повече от 500 млн. лв.

Относно оценката на Андреева за първите сто управление тя коментира, че „в първите 100 дни от управлението на Министерството на здравеопазването основно гасихме пожари“.

„Първият ни основен проблем беше максимално мобилизиране по работата за европрограмите, за да не загубим пари. Искам да спомена загубените 10 млн. лв. за информационна здравна система. Която е била добре организирана от министър Константинов и прекратена от министър Атанасова, неясно защо. Няма приемственост в рамките на едно управление. Работим върху изравнителните програми на лечебните заведения, защото повечето от тях са в тежко финансово състояние. Работим върху концепцията за спешната помощ. Вече имаме яснота в каква посока ще се върви“, обясни министър Андреева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още