IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените в промишлеността нарастват с близо 7% през юни

Това е най-високата производствена инфлация от октомври на 2012 г., като най-съществено е повишението при производството на основни метали

13:27 | 30.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Общият индекс на цените на производителите в промишлеността нараства с близо 7% през юни спрямо същия месец на миналата година. Най-съществено е повишението при производството на основни метали - с 14,2%, и добивната промишленост - с 10,2%, показват данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Това е най-високата производствена инфлация от октомври на 2012 г., коментират от Trading Economics. 

При производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ цените са нараснали с 9%, а преработващата промишленост - с 6% на годишна база.

От НСИ отчитат спад на цените при производството на тютюневи изделия - с 1%, както и при производството на химични продукти - с 0,6%.

На месечна база общият индекс на цените на производител през юни 2018 г. нараства с 0,8% спрямо май. По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - с 5,3%, в преработващата промишленост - с 0,8%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,1%.

НСИ НСИ

Спрямо месец по-рано има съществено покачване на цените в преработващата промишленост, по-конкретно при производството на основни метали - с 2,7%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 1,3%, а намаление е отчетено при производството на тютюневи изделия - с 0,6%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 0,1%.

Цените на производителите на вътрешния пазар през юни 2018 г. се покачват с 5,7% спрямо същия месец на 2017 г., отчитат още от НСИ.  Увеличение на цените е отчетено в добивната промишленост - с 10,7%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9%, и в преработващата промишленост - с 3,4%.

НСИ НСИ

Цените на производител на международния пазар през юни 2018 г. се покачват с 8,3% в сравнение със същия месец на миналата година. В преработващата промишленост цените се вдигат с 8,5%. По-високи цени са отчетени при: производство на основни метали - с 14,8%, производство на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 7,9%, и обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 6,2%. По-ниски цени се наблюдават при производство на тютюневи изделия - с 1,9%, и при производството на мебели - с 1,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още