Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Цените в промишлеността през април паднаха с 4,3% за една година

НСИ регистрира намаление при производството на електрическа и топлоенергия и газ, в преработващата и добивната промишленост

Цените в промишлеността през април паднаха с 4,3% за една година

Снимка: Ройтерс

Общият индекс на цените на производител през април намалява с 2,5% в сравнение с март и с 4,3% спрямо година по-рано, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Спад е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3,9%, в преработващата промишленост - с 2,2%, и в добивната промишленост - с 1,1%.

В преработващата промишленост по-ниски цени на производител се наблюдават при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - по 0,8%, и производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0,6%. По-голямо увеличение на цените е регистрирано при производството на химични продукти - с 1,7%, при производството на напитки и при производството на основни метали - по 0,8%.

По-ниски цени са регистрирани в преработващата промишленост - с 6,2%, и в добивната промишленост - с 4,8%, а увеличение се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,6%.

По-значително намаление в преработващата промишленост е отчетено при: производството на основни метали - с 4,8%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 4,2%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 3,3%.

Повишение на цените има при производството на хранителни продукти - с 4,3%, обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи, без косъм - с 3,9%, и производството на тютюневи изделия - с 3,2%.

                                Общ индекс на цените на производител в промишлеността
                                (2015 = 100)

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през април се понижава с 2,4% спрямо предходния месец.

Намаление на цените се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3,7%, в добивната промишленост - с 2,8%, и в преработващата промишленост - с 1,6%.

В сравнение с март по-голямо намаление на цените има при производството на основни метали - с 4,2%. По-съществено увеличение е отчетено при производството на химични продукти - с 3,2%, и при производството на напитки - с 0,9%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през миналия месец намалява в сравнение с година по-рано с 1,1%. Понижение е регистрирано в добивната промишленост - с 9,6%, и в преработващата промишленост - с 3%, а увеличение се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,9%.

През април по-ниски цени в преработващата промишленост на годишна база има при производството на основни метали - с 11,2%, производството, некласифицирано другаде - с 1,7%, и производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1,6%.

По-значителен ръст на цените е отчетен при хранителните продукти - с 6%, при производството на мебели - с 3,3%, и ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 3,2%.

                    Индекси на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността
                    (2015 = 100)

Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар през април намалява с 2,7% спрямо март и с 9,1% спрямо година по-рано.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Пламен Николов: Смятам да прелея бизнес опита си и в политиката