IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CEZ може да продаде ТЕЦ Варна за 50 млн. евро

Пред местен вестник от компанията са потвърдили, че са получили висока оферта за централата

12:44 | 29.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Чешката държавна енергийна компания CEZ е една стъпка по-близо до продажбата на българската си Топлоелектрическа централа Варна. Надзорният съвет на компанията е одобрил във вторник началото на преговори за продажбата на ТЕЦ-а с един от кандидатите. Според информация на Hospodarske Noviny кандидат-купувачът предлага 1,3 млрд. крони (около 50 млн. евро). Продажбата на българската електроразпределителна компания ЧЕЗ-България обаче все е под въпрос, пише медията.

„Дадохме карт бланш за водене на преговори за нея (ТЕЦ-а, б. ред)", казва пред вестника директорът на надзорния съвет Вацлав Пацеч. „Първоначалният план беше да се продадат всички активи заедно, но това се промени, тъй като офертата за закупуване на ТЕЦ Варна е толкова привлекателна, че тя най-вероятно ще се продаде отделно", добавя той. 

Макар че не назовава нито конкретно предложената сума, нито името на кандидат-купувача, мениджърът пояснява, че почти няма шансове за по-добра оферта. Сумата е близко до предложената цена за извеждането от експлоатация на ТЕЦ Варна. Ценните активи са предимно земята.

Работещата с въглища ТЕЦ Варна на брега на Черно море бе придобита от чешкия концерн през 2006 г. за 206 млн. евро, като 100 милиона евро бяха инвестирани в увеличението на капитала на дружеството.

„За инвеститора очевидно по-важна роля има не толкова самата електроцентрала, която днес има по-голям потенциал като скрап, а нейните качества, ако тя може да бъде преобразувана в пристанище", казва човек, близък до сделката, който не е пожелал да бъде назован. 

Още през 2011 г. имаше спекулации, че компанията възнамерява да се откаже от ТЕЦ-а си. Тогава руският газов монополист "Газпром" обяви, че иска да придобие централи в няколко европейски страни, сред които и България. Според слуховете "Газпром" се интересувал от варненската централа. Тогава обаче тогавашният директор на чешкия концерн  Петър Докладал заяви по време на открито заседание на тогавашата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), че концернът няма да продава централата.

ТЕЦ Варна е е само една малка част от активите на ЧЕЗ, които продава в България. По-големи печалби компанията си обещава от местното електроразпределително предприятие, от което иска да се освободи.

ЧЕЗ е получила общо 5 оферти за активите. Едната, както бе споменато по-горе, е само за електроцентралата във Варна. Трима кандидати са искали всички активи на ЧЕЗ в България, а петият - само бизнесите с разпространението и възобновяемите източници. Последната оферта е на Енерго-Про, твърди още местният вестник.

Първите подадени в средата на август оферти за били за под 250 млн. евро. ЧЕЗ обаче настоява да получи поне 300 млн. евро и затова даде на заинтересовани страни време, за да подобрят те офертите си. Преговорите продължават и в момента. 

Първоначално официално стана ясно, че чешката Енерго-Про е увеличила предложената сума. „Цената е над първоначалната инвестиция на ЧЕЗ в България (т.е. 281 милиона евро), и е по-висока, отколкото ЧЕЗ първоначално искаше", каза през миналата седмица говорителката на Енерго-Про Хана Хикелова пред Hospodarske Noviny.

Чешката компания влезе в България през 2004 г., придобивайки мажоритарен дял в трите електроразпределителни дружества в Западна България - "Електроразпределение Столично", "Електроразпределение София" и "Електроразпределение Плевен", за сумата от 281,5 млн. евро.

Две години по-късно компанията закупи и въглищната централа ТЕЦ Варна. Чешката компания притежава и два парка за производство на електроенергия от възобновяеми източници.

Заради липсата на екологични инсталации ТЕЦ Варна трябваше да затвори в началото на 2015 г. Преди това месеци наред собственикът й търсеше, но не успя да намери решение и инвестиции, които да позволят на централата да продължи да работи. ТЕЦ Варна е с инсталирана мощност от 1 260 мегавата, която беше намалена наполовина с решение на КЕВР в началото на септември, и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) разчиташе на централата за осигуряване на потреблението в региона през най-натоварените месеци на годината.

През лятото на 2016 г. CEZ Group заведе и арбитражен иск срещу България с мотива, че не може да защити инвестициите си в страната. "Ситуацията в енергийния сектор е критична и особено що се отнася до ценовите решения на местния регулатор, които в дългосрочен план не отговарят на очакванията при момента на приватизацията", посочиха тогава от чешката компания.

Ако CEZ Group реши да напусне България, те няма да са първият голям инвеститор в сектора, който се изтегля. В края на 2011 г. E.On се отказа от инвестициите си в Североизточна България и ги продаде на чешката Енерго Про за 133 млн. евро. През 2004 г. германската компания вложи малко под 141 млн. евро, за да купи 67% от капитала на двете електроразпределителни дружества в областта - във Варна и в Горна Оряховица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още