Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Чакат се указания от Еврокомисията за родителския отпуск

Майките трябва да се връщат на работа чрез стимули, а не чрез наказания, заяви Зорница Русинова

Чакат се указания от Еврокомисията за родителския отпуск

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Чакат се указания на Европейската комисия (ЕК) заради решението на Европейския съд, с което се обявява, че отпускът за отглеждане на дете до двегодишна възраст не се признава за трудов стаж, който дава право на платен годишен отпуск. Това каза пред журналисти заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, цитирана от БТА.

Решението е след запитване от румънски съд заради казус в Румъния.

Зорница Русинова каза това в отговор на въпрос за искането на работодатели по време на майчинство да не се начислява платен годишен отпуск, както и да се намали платеното майчинство.

Русинова посочи, че от бизнеса малко смесват исканията след решението на съда, което се отнася само по отношение на отпуска. 

Още по темата

След решението на Европейския съд ЕК трябва да даде указания, защото решението важи за всички страни членки, тепърва ще преценим доколко конкретните текстове в Кодекса на труда съответстват с решението на Европейския съд, допълни заместник-министърът.

А по отношение на искането на работодателите за намаляване на платеното майчинство Русинова коментира, че извоюваното право е право. Според нея няма и директна връзка между демографска криза, период на майчинство и раждаемост. Тя смята, че при подобни искания трябва да се отчете и това, че в големите градове има недостиг на места в детските градини.

Русинова подчерта, че политиката, която се води в момента, а и трябва да се води занапред, е за стимули майките да се връщат по-рано на работа, а не чрез наказания да се постига това. Стимулите са в конкретни текстове като разпоредбите в Кодекса за социално осигуряване, които дават възможност майките, които са се върнали по-рано на работа, да получават половината от майчинството към заплатата си.

Друг стимулиращ ефект има и схемата по ОПРЧР "Родители в заетост" за осигуряване на детегледач. Гъвкавото работно време също се ползва в администрацията, коментира Русинова и допълни, че там сигурно 90% от служителите ползват тази възможност. Обяснението е, че в администрацията са заети предимно жени.

Фирмите обаче, поради различни причини, не се възползват много от законодателните възможности за гъвкаво работно време, както и от проектните възможности за създаване на детски градини и детски ясли към предприятията. В същото време имат желание майките да се връщат по-рано на работа.

Замразяването на парите за втората година майчинство в проекта на бюджет за следващата година също е стъпка в посока стимулиране на жените да се връщат по-рано на пазара на труда, коментира Русинова.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
България е изнесла около 10 хил. тона пчелен мед в ЕС