IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Част от колекцията на Божков е без документи заради пропуски в законодателството

Артефактите се дават за регистрация, но не и за идентификация, разкри схемата министърът на културата Боил Банов

17:24 | 07.02.20 г.
<p>
	Част от античната колекция на Васил Божков. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Част от античната колекция на Васил Божков. Снимка: БГНЕС

Част от колекцията от артефакти на бизнесмена Васил Божков е останала без необходимите документи заради пропуски в законодателството. Това стана ясно от изявление на министъра на културата Боил Банов.

Министерството на културата ще направи щателна проверка на античните предмети от колекцията на Васил Божков, стопанисвани от фондация "Тракия", след като Върховната административна прокуратура възложи тази задача на ведомството. Това увери пред журналисти в Народното събрание министърът на културата Боил Банов, предава БНР.

Проверката обаче няма как да приключи за два месеца, както постанови държавното обвинение, тъй като предметите, които трябва да се проверяват, са 2700.

Проверката е свързана с изясняване на множество обстоятелства за произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности.

Вече е сформирана и работна група между министрите на културата и вътрешните работи Боил Банов и Младен Маринов и главния прокурор Иван Гешев срещу трафика на културни ценности. 

Министър Банов внесе повече яснота за колекцията на Божков като обясни, че досега това, което е излагано и е излизало извън страната, са 212 предмета, които са в частния музей на Васил Божков. Те са категоризирани и регистрирани, но останалите не са: "Тези 2700 предмета, а те вероятно са и повече, те не са част от колекцията на частния музей", каза Банов.

Проверката ще е всеобхватна, обясни министърът на културата. "От това какви документи са предоставени за придобиване до характера на предметите, до реалната им стойност, дали са истински".

Документалният анализ на тези артефакти ще бъде направен бързо, но не и тяхната идентификация. "Вероятно ще продължи и повече от два месеца, защото сигурно ще се наложи да ползваме и лаборатории в Европа".

Пропуски в законодателството са позволили частни колекции да останат без цялостна документация, призна Боил Банов, като артефактите се дават за регистрация, но не и за идентификация.

"Законът е дал такава вратичка. Имаше такава мантра: "Дайте да им дадем възможност, каквото както са придобили, да го обявят и да стане легално. Само че те го обявиха много хитро. Подават документи, че ще го дадат за анализ, ама не го дават".

На въпрос дали ще има конфискувани предмети на Божков, министърът на културата Боил Банов отговори така: "Конфискуването на част от предметите Законът за културното наследство не го касае. Ние трябва да уточним за предмети, особено за които имаме съмнение, тяхната автентичност".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още