IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Част от печалбата на ВиК операторите ще се ползва само за обновяване на мрежата?

До 6 месеца ще бъде подготвена наредбата, в която ще се регламентират изискванията към дейността на компаниите от сектора

16:08 | 09.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Част от печалбата на ВиК операторите ще се ползва само за обновяване на мрежата?

Част от печалбата на ВиК дружествата и събраните такси водоползване да се ползват единствено за подмяна на водопроводната мрежа.

Тази идея обсъдиха участниците в дискусия за предстоящите изменения в Закона за водите, организирана от синдикалните организации, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Участниците дискутираха и предложението за разработване и приемане на система за подпомагане на социално слаби слоеве от населението чрез заплащане на част от изразходвана от него вода.

Основното опасение на синдикатите е, че заради подготвяното със законови промени окрупняване на ВиК сектора ще се стигне до съкращаване на работни места и до намаляване на доходите на заетите в бранша.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев посочи, че след окрупняването на сектора може да се стигне единствено до отпадане на дублиращи се административни длъжности.

Симидчиев допълни, че до 6 месеца ще бъде подготвена наредбата, в която ще се регламентират изискванията към дейността на ВиК операторите.

„Изискванията в документа ще бъдат количествени, но съобразени с дължината на мрежата или броя на жителите, на които операторът предоставя услугата“, коментира той.

Зам.-министър Симидчиев отбеляза, че предстоящите промени във ВиК сектора няма да променят начина на образуване на цената на предоставяната услуга, но вероятно ще се стигне до процес на изравняване на цената на територията, обслужвана от един оператор.

Той предупреди също така, че ако не се постигне единодушно решение по отношение на Закона за водите и регламентация на сектора, „рискуваме да стигнем до даване на обяснения пред Европейската комисия защо са ни спрени парите по Оперативна програма „Околна среда“ за следващия програмен период“.

Въпреки успокоенията на зам.-министъра от КНСБ поискаха да бъде подготвен и приет нов Закон за водите. Основното притеснение на синдикатите е, че с окрупняването на ВиК дружествата на регионален принцип се подготвя приватизацията на сектора.

Участници в дискусията изразиха и опасения, че, ако секторът бъде окрупнен, ще се влоши качеството на услугата, затова настояха за равнопоставено третиране на ВиК операторите без значение от тяхната големина и териториален обхват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още