Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Частни болници: Некоректно е да се обвиняват всички в източване на НЗОК

Редно е да се посочи коя е болницата в нарушение, смятат от Националното сдружение на частните болници

Частни болници: Некоректно е да се обвиняват всички в източване на НЗОК

Снимка: Архив Ройтерс

Частните болници в България настояват за повече конкретика по твърденията на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев за източването на фонда и смятат за некоректно да се правят обобщения за всички частни лечебни заведения. Това стана ясно от думите на д-р Цветан Диманов, член на УС на Националното сдружение на частните болници.

„Тези обвинения ни хвърлиха в недоумение първо нас, частните болници, а по медийните изяви виждам, че хвърли в недоумение Министерството на здравеопазването и голяма част от Надзорния съвет“, каза д-р Диманов по БНТ.

Припомняме, че в интервю д-р Дечо Дечев обяви, че Здравната каса е плащала 7 пъти по-висока цена за едно лекарство в частна болница, отколкото в общинска или държавна.

„Не знам с какви данни разполага д-р Дечев, но е редно да каже коя е болницата, кой е препаратът, какво е точно нарушението, какви мерки е взел, санкционирал ли е болницата“, допълни той. И подчерта, че Здравната каса директно заплаща само онкопрепаратите, няколко препарата за кръвосъсирващи фактори и няколко препарата за лечение на вируса Хепатит.

От частните болници, които се занимават с онкология, те са около десетина, и представляват не повече от 10% от всички частни болници, затова първото некоректно е той да обвини всички частни болници, коментира Диманов.

Националното сдружение на частните болници вече писмено изрязи несъгласие с твърденията на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев, че Здравната каса заплаща на частните болници лекарства на по-високи цени отколкото на държавните и общинските болници. Според тях твърденията на Дечев уронват престижа на частните болници.

От Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) твърдят, че не са били уведомени от управителя д-р Дечо Дечев за практиката да бъдат надплащани медикаменти.

Междувременно от БСП обявиха, че ще сезират прокуратурата във връзка с твърденията на управителя на Националната здравноосигурителна каса за източването й.

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
penman до: Yanis83
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Това е 100% вярно, но за частните болници. Миналото лято, тъкмо се бяхме прибрали в България, тъщата изпадна в коматозно състояние. Тъй като не сме прошляци в материално отношение, опитахме да я приемат в някоя от прехвалените и на вид доста по-добре изглеждащи, частни болници. От всякъде, щом разбереха за състоянието й, отказваха да я хоспитализират с различни мотиви. Само в Пирогов я приеха и тя е жива и днес. Причината за отказите е много проста - частните болници са създадени единствено и само да носят печалба на собствениците си, а тежко болният е с непредвидимо високи разходи и само ще "отхапе" от печалбата им. Затова тежко болните и намерените захвърлени по улици, под мостове и обезлюдени домове човешки същества се карат и приемат в окръжните и някои от старите университетски болници, не защото те ги желаят, но няма как да ги върнат дори и да не са осигурени, защото носят съдебна отговорност.
0
 
0
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Нашите болници,държавни и частни,предпочитат да "лекуват" здрави пациенти. Истински болните се стремят да ги отпращат,някои друг да ги лекува.Защото болните пациенти са бреме за тях.

Още от Икономика и политика
Едва 8% от фирмите ще се възползват от мярката „60/40“