Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Частните инвестиции в България със значение за кръговата икономика са 81 млн. евро

Линейният модел на икономиката от миналото вече не съответства на сегашните нужди, което налага преминаване към нов, коментира Лилия Иванова

Частните инвестиции в България със значение за кръговата икономика са 81 млн. евро

Снимка: БТА

Частните инвестиции в България в групата от икономическите сектори, които имат значение за кръговата икономика, се оценяват на 81 млн. евро или 0,18% от БВП на страната. Това коментира по време на форум "Кръгова икономика и околна среда, 2018" заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова, цитирана от БТА.

Тя уточни, че тези числа са над средните стойности за Европа, възлизащи на 0,12 на сто.

В тези сектори са заети около 59 хил. души, а създадената добавена стойност е около 521 млн. евро и нараства с 1,2 на сто.

Иванова изтъкна, че Министерството на икономиката поставя акцент върху прилагането на иновациите като ключов фактор за прехода към кръговата икономика. Основен документ в тази посока е иновационната Стратегия за интелигентна специализация 2014-2020 г., като една от основните цели е стимулиране на технологичната модернизация в производствения сектор. Основен финансов инструмент за подкрепа на тази политика е оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" и по двете ѝ оси са заделени 500 млн. лева, които са за подкрепа  повишаване на енергийната ефективност и ефективното използване на ресурсите в предприятията. 

Още по темата

Лилия Иванова и заместник-министърът на околната среда Николай Кънчев изтъкнаха по време на форума, че преминаването на кръгова икономика ще е от полза за нейната конкурентоспособност, за това тя да стане "по-зелена" и за намаляване на разходите в дългосрочен план.

Кънчев посочи, че линейният модел на икономиката от миналото вече не съответства на сегашните нужди, което налага преминаване към новия модел, за да има дългосрочни икономически, екологични и социални ползи. Лилия Иванова пък изтъкна, че този преход е възможност за трансформиране на нашата икономика, която да отговори на редица предизвикателства, да я направи по-устойчива, отговаряща на предизвикателствата на промените в климата и съхраняването на природните ресурси. Тя дава възможност за създаване на нови работни места, дава конкурентни предимства за България, каза заместник-министър Иванова.

Чрез въвеждането на принципите и технологиите за изграждане на кръговата икономика ще се намалят трудностите за набавяне на ресурси и ще се стимулира иновационната активност на предприятията, а потребителите ще получат достъп до качествени и екопродукти, изтъкна Иванова.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Българите карат най-старите автомобили в Европа, твърди проучване