IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частните линейки влизат в регистър

Ще има и задължителни застраховки и изисквания за финансова стабилност

11:53 | 04.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Парламентът прие окончателно промени в Закона за автомобилните превози, свързани с частните линейки. Съгласно текстовете превозите на болни и ранени лица ще може да се извършват от физически или юридически лица, регистрирани по Търговския закон, или юридически лица, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, осъществяващи дейност в обществена полза, вписани в регистър, съобщава Агенция „Фокус“.

Сред изискванията за тези лица са да разполагат поне с едно специално превозно средство с българска регистрация, диспечерски пункт, отговарящ на изискванията, определени с наредба, експлоатационен център и други.

Така на практика превозването с частна линейка на хора с увреждания или лица с намалена подвижност ще става само с лиценз. Първоначалната идея бе да се регистрират линейките, които превозват само болни или ранени, но депутатите не подкрепиха предложения текст, като на практика остава старият, който гласи, че лиценз и удостоверение за регистрация ще се изисква за превоз на хора с увреждания, лица с намалена подвижност, болни или ранени. 

Превозните средства ще трябва да се обозначават с наименованието на лицето и телефонния номер за приемане на заявки за извършване на дейността. Специалните превозни средства нямат право да използват външен дизайн, специфична окраска, маркировка и опознавателни знаци, които се ползват от центровете за Спешна медицинска помощ.

Регистърът на лицата, извършващи превози на болни и ранени, ще се води и поддържа от Изпълнителна агенция ”Автомобилна администрация“. Ще има и и задължителни застраховки и изисквания за финансова стабилност.

„В момента е регулирана само спешната помощ, като всички останали „линейки“ извън системата за спешна помощ нямат право да извършват спешна помощ, но извършват медицински транспорт без никаква регулация“, пише в мотивите към законопроекта, внесен от Валери Симеонов и група народни представители. Според тях липсва отговорност по отношение на гражданите, като се злоупотребява предимно с възрастни хора, които при нужда от специализиран превоз или спешна помощ получават некачествена услуга от лица с немедицинско образование, без нужната квалификация и без да имат право да извършват спешна помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още