Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Частните линейки влизат в регистър

Ще има и задължителни застраховки и изисквания за финансова стабилност

Частните линейки влизат в регистър

Снимка: БГНЕС

Парламентът прие окончателно промени в Закона за автомобилните превози, свързани с частните линейки. Съгласно текстовете превозите на болни и ранени лица ще може да се извършват от физически или юридически лица, регистрирани по Търговския закон, или юридически лица, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, осъществяващи дейност в обществена полза, вписани в регистър, съобщава Агенция „Фокус“.

Сред изискванията за тези лица са да разполагат поне с едно специално превозно средство с българска регистрация, диспечерски пункт, отговарящ на изискванията, определени с наредба, експлоатационен център и други.

Така на практика превозването с частна линейка на хора с увреждания или лица с намалена подвижност ще става само с лиценз. Първоначалната идея бе да се регистрират линейките, които превозват само болни или ранени, но депутатите не подкрепиха предложения текст, като на практика остава старият, който гласи, че лиценз и удостоверение за регистрация ще се изисква за превоз на хора с увреждания, лица с намалена подвижност, болни или ранени. 

Още по темата

Превозните средства ще трябва да се обозначават с наименованието на лицето и телефонния номер за приемане на заявки за извършване на дейността. Специалните превозни средства нямат право да използват външен дизайн, специфична окраска, маркировка и опознавателни знаци, които се ползват от центровете за Спешна медицинска помощ.

Регистърът на лицата, извършващи превози на болни и ранени, ще се води и поддържа от Изпълнителна агенция ”Автомобилна администрация“. Ще има и и задължителни застраховки и изисквания за финансова стабилност.

„В момента е регулирана само спешната помощ, като всички останали „линейки“ извън системата за спешна помощ нямат право да извършват спешна помощ, но извършват медицински транспорт без никаква регулация“, пише в мотивите към законопроекта, внесен от Валери Симеонов и група народни представители. Според тях липсва отговорност по отношение на гражданите, като се злоупотребява предимно с възрастни хора, които при нужда от специализиран превоз или спешна помощ получават некачествена услуга от лица с немедицинско образование, без нужната квалификация и без да имат право да извършват спешна помощ.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Три филма разказват за историята на здравните кризи в България