IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Честото миене на ръцете е най-масовата практика за предпазване от Covid-19

29% от българите приемат витамини и хранителни добавки като превенция срещу заразата, показва проучване

18:25 | 18.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

По-честото миене на ръцете е най-масовата практика за предпазване от новия коронавирус. В дните преди обявяване на ограничителните мерки 71% от хората в страната са започнали да го правят, показват данни на агенция Arbitrage Research, събрани в периода 12-17 март 2020 г.

Сред защитните мерки, които вземат хората е приемането на витамини и хранителни добавки за укрепване на имунната система, практикувано от 29% от тях.

Третото най-разпространено предпазно средство е дезинфектирането на дома (21%), избягването на обществения транспорт (19%). Да се хранят навън са престанали една пета от хората в големите градове, показва проучването.

След обяваването на извънредното положение повече хора започват да взимат мерки, за да се предпазят от вируса.

Най-чувствително се промени мобилността - 36% от хората в страната избягват да излизат от дома си, докато само 6% са ограничавали движението си навън преди това.

В най-голяма степен призивът да не се излиза се спазва в София, където 49% от хората започват да ограничават движението си, най-малко това се случва в малките населени места.

Втората, най-чувствителна промяна, до която доведе извънредното положение, е запасяването с храни и лекарства. Това е основно феномен на София, където 44% са се поддали на паниката. В малките градове хората изпитват най-малко притеснения и само 10% са купили запаси от храна, 12% - от лекарства. В селата около една пета от хората са се запасили с храни и лекарства.

Третата най-чувствителна промяна в начина, по който хората се предпазват от новия коронавирус, е дезинфекцирането.  Хората, които дезифенкцират дома си, се увеличават от 21% преди обявяването на извънредното положение до 38%.

Като цяло най-активни в прилагането на всички дейности за ограничаване на разпространението на вируса и самоизолиране са жителите на София. Те са и тези, които в най-голяма степен са ограничили пътуванията си – 22% са се отказали от пътуване в страната, 25% - от пътуване в чужбина.

Данните са на Arbitrage Research, събрани в извадка от 980 души, представителна за населението от 18-64 години, в периода 12-17 март 2020.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още