IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири столични болници да поемат тежките инциденти предлагат лекари

От Столичната лекарска колегия искат да се регламентира възможност те да работят без определени лимити

17:59 | 04.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Да бъдат определени лечебни заведения с непрекъснат режим на работа, на които да се разчита при инциденти със значителен брой пострадали на територията на София и София-област, както и при спешни случаи. Това предлага Столичната лекарска колегия (СЛК) в отворено писмо до президента, премиера, министъра на здравеопазването.

Столичните лекари предлагат с тази дейност да бъдат натоварени четири големи болници - Университетската многопрофилна болница за активно лечение по спешна медицина (УМБАЛСМ) „Н. И. Пирогов”, Военномедицинската академия (ВМА) и университетските многопрофилни болници за активно лечение (УМБАЛ) „Св. Анна” и „Царица Йоанна – ИСУЛ”.

Предложението на лекарската колегия идва след тежката катастрофа край Своге, в която загинаха 17 души. Именно тези лечебни заведения поеха пострадалите при тежкия инцидент.

В посочените болници се предлага да бъдат изградени кол центрове, а така също и да се регламентира възможност те да работят без определени лимити.

Столичната лекарска колегия настоява да се подобрят комуникациите на структурите в държавата при тежки инциденти, което може да се случи, когато има определени конкретни спешни центрове. Когато има определени болници, които се задействат при такива тежки ситуации, ще се постигне равномерно, точно, ясно разпределение на спешността, мотивират се от колегията.

Избраните лечебни заведения трябва да разполагат с интердисциплинарни екипи, покриващи необходимите за обслужване на политравматични пациенти специалности, както и звена за интензивно лечение с различни профили. Важно е и да се изградят ясни правила за комуникация и координация, които да бъдат задействани при възникването на тежки инциденти, подобни на този край Своге.

Необходимо е също така да бъде подобрена комуникацията и координацията на тези болници - както помежду им, така и с Национален телефон 112, министерствата на здравеопазването, на регионалното развитие, на вътрешните работи, със службите за противопожарна и гражданска защита, с армията, с  Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС) и  Българския лекарски съюз (БЛС).

Важно е и да се пристъпи към доoкомплектоване с апаратура, което да позволи адекватно и навременно оказване на спешна помощ.

Необходимо е да бъде създаден и постоянно поддържана постоянен болничен резерв от свободни легла в обем на 20% от легловата база в тези лечебни заведения.

Трябва да се създаде и строго регаламентиран ред за комуникация и координация между Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) и посочените лечебни заведения с цел максимално обезпечаване и навременност на транспортната дейност за спешна помощ.

От четирите болници се изисква да осигурят денонощно покритие от мултидисциплинарни високоспециализирани екипи, които да поддържат 24-часова спешна дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още