IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четвърти пореден спад на износа и седми на вноса през юни

Експортът намалява с 3,2% годишно през първото полугодие на 2016 г., а импортът - с 6,4%

12:35 | 09.08.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

През юни износът на България спада за четвърти пореден месец, а вносът – за седми пореден път.

В шестия месец на 2016 г. общият износ намалява с 1,8% на годишна база, като забавя темпото на спад в сравнение с отчетените през май 5,4%, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Факт е, че общият експорт е надолу в четири от последните пет месеца, като пониженията са вече и четири поредни. В края на юни сме изнесли стоки на стойност 21,69 млрд. лв., което е с 3,2% по-малко спрямо първите шест месеца на миналата година. Само през юни износът е за 3,95 млрд. лв.

Актуалната статистика на НСИ носи може би само две положителни новини – докато картината при търговското салдо не се различава особено спрямо данните от последните месеци, които са помрачени от влошената търговия с т.нар трети страни, темповете на понижения както при експорта, така и при импорта се забавят.

Освен това ръстът на износа към основния ни търговски партньор – държавите членки на Европейския съюз (ЕС), отново се явява светлият лъч във външнотърговските отношения на страната. И все пак той все още не е достатъчен, за да компенсира двуцифрените понижения при външната търговия със страните извън блока, които НСИ продължава да регистрира.

Годишно изменение на износа към юни 2016 г. (в %)

Графика: НСИ

От своя страна през юни вносът е надолу с 3,9% на годишна база спрямо ревизираните леко нагоре отрицателни 3%, записани през май. Спрямо миналия месец няма подобрение, но понижението за второто тримесечие, което е от 6,1% е по-малко спрямо записаните 6,7% през първото триемсечие.

През юни стойността на внесените стоки се равнява на 4,26 млрд. лв., а за шестмесечието на 2016 г. – на 23,8 млрд. лв. Така от началото на годината импортът се свива с 6,4%.

Годишно изменение на вноса към юни 2016 г. (в %)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
То който тряа си е зел вече :DОстаналите обаче ше са на ляб и сол и няа да вари далаверата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Нема кинти нема нема кинти, скоро нема а си зиам Бентли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още