IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ Разпределение инвестира 110 млн. лева в мрежата през 2019 г.

Мениджърите на дружествата от групата CEZ в България проведоха традиционните срещи с кметове на общини и областни управители

08:19 | 02.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс, архив</p>

Снимка: Ройтерс, архив

През 2019 г. ЧЕЗ Разпределение планира да инвестира 110 млн. лева в мрежата на Западна България. Фокус в инвестиционната политика е поставен върху автоматизацията на мрежата и монтирането на дистанционно обслужвани електромери, които осигуряват поглед в реално време върху мрежата и по-стриктен контрол, който помага за по-бърза реакция при нужда. Това стана ясно по време на вече традиционни работни срещи на мениджмънта с местните власти на територията на Западна България.  Срещите се състояха в рамките на близо два месеца в областните администрации на Благоевград, Кюстендил, Ловеч, Плевен, Видин, Враца, Перник и Монтана.

Дружеството системно модернизира стратегическата инфраструктура на столицата София. През миналата година беше подменен кабел „Драгалевци“ и бе извършена модернизация на подстанция „Витоша“, чрез които се подобри електрозахранването на 12 столични квартала в районите Триадица, Лозенец, Красно село, Студентски, Витоша и Изгрев. През настоящата година се извършва реконструкция на подстанция „Фестивална“. Проектът е на стойност 4,5 млн. лв. и се очаква да приключи през ноември 2019 г.  Подстанцията осигурява електрозахранването на 40 хил. потребители в кварталите Младост 1 и 2, Дружба 1 и 2, Гара Искър, Горубляне, Полигона, както и потребителите в района на 7-ми километър.

„Откритата и директна комуникация с местните власти помага да постигнем нашата обща цел, а именно предоставянето на сигурно и надеждно електрозахранване на нашите клиенти, които са и жители на съответните общини”, заяви Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България по време на работните срещи. Той увери кметовете, че компаниите на ЧЕЗ продължават да работят на българския пазар с грижата на добър стопанин дори в условията на продажба на активите на ЧЕЗ в България. „Правим планове, стартираме проекти, чиито ползи ще се проявят през следващите 3-5-10 години, като например дигитализация на мрежата. Това, което аз мога да обещая е, че ние ще продължим да работим на българския пазар така, както и досега, и да изпълняваме професионално нашите планове и ангажименти към партньорите, клиентите и обществото до последния си ден на българския пазар“, допълни Карел Крал.

Специално внимание той обърна на инициативите на ЧЕЗ в областта на професионалното образование. 

„Напоследък се говори много за връзката между бизнеса и образованието и за това, че училищата не подготвят учениците си в съответствие с нуждите на бизнеса. Ние също го забелязахме и затова превърнахме енергийното образование в център на нашата корпоративна социална политика“. 

ЧЕЗ е една от първите компании в България, които подкрепиха дуалната форма на обучение по електротехника в рамките на проекта ДОМИНО. В момента компания работи с ученици с дуална форма на обучение в професионалните гимназии на градовете София, Плевен и Перник. Регионалният мениджър на ЧЕЗ призова местните власти да съдействат местния бизнес да се включи в дуалното обучение заради безспорните му ползи в изграждането на адекватно подготвени кадри, от които българската енергетика и българският бизнес имат нужда. „Готови сме да споделим нашия опит и да си партнираме в дуалното обучение и с други фирми“, обеща г-н Крал по време на срещите с местните власти в Западна България.

Новата ЕСКО компания на ЧЕЗ

ЧЕЗ ЕСКО България е създадена през 2017 г. и е естествено допълнение на портфолиото на Групата в България, с което тя цели да отговори на променящите се нужди на клиентите и партньорите, възползвайки се максимално от опита, знанията и уменията на другите ЕСКО дружества в CEZ GROUP. „ЕСКО компаниите се превърнаха в хит по света, защото са носители на иновации в производството, разпределението и потреблението на електроенергия за всякакви нужди. Не рядко тези компании са наричани „бъдещето на енергетиката“, каза Карел Крал.

ЧЕЗ ЕСКО България е една от малкото компании, които могат да предложат т.нар. пълен инженеринг – т.е. има експертиза за всеки етап от жизнения цикъл на един проект – от подготовката, включително одит, проучване и проектиране, през финансирането, ако такова е необходимо, чак до монтажа и поддръжката на оборудването. Компанията разработва за клиентите си индивидуални решения, в следните основни направления – осветление, било то сградно, улично, парково или производствено; отопление, вентилация и климатизация; когенерации и системи за оползотворяване на отпадна топлина; индустриални системи; изграждане и експлоатация на ВЕИ централи.

Целта е в следствие на осъществяваните ЕСКО проекти клиентите да отчетат намаляване на разходите си за електроенергия и на оперативните разходи.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още