IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Членовете на КЕВР се скараха за цената на водата в София

В регулатора не са на една позиция каква трябва да бъде нормата на възвръщаемост на собствения капитал на "Софийска вода"

15:59 | 08.03.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е върнала за преработка ценовото решение за услугата на „Софийска вода“ заради несъответствие с договора за концесия. Това става ясно от протокола от закритото заседание на регулатора.

На 28 февруари КЕВР поиска от работната група изработване на ново решение във връзка със заявлението на компанията, която получи концесията за управление на столичното ВиК дружество.

От дискусията, провела се ден по-рано, става ясно, че работната група е заложила намаляване на нормата на възвръщаемост на собствения капитал от 17% до 9,94%. Въз основа на това Комисията изчислява по-ограничено поскъпване на услугата – вместо с 32% до 2,40 лева с ДДС, до 2,16 лева за един куб. метър. В момента софиянци плащат 1,82 лева с ДДС за куб. метър.

В свое решение от април 2016 година КЕВР приема намалена норма на възвръщаемост в очакване двата акционера в дружеството - Veolia (77,1% от капитала) и Столичната община (22,9%), да предоговорят договора. Това обаче не се е случило и в него фиксирана остава нормата на възвръщаемост от 17%.

Промяната ѝ не е в правомощията на КЕВР, обяснява юристът на регулатора Ремзи Осман.

Председателят на КЕВР Иван Иванов предлага регулаторът да върне целия бизнес план за преработка на „Софийска вода“ и дружеството да даде икономическа обосновка на нормата за възвръщаемост на капитала.

На идеята обаче се противопоставя икономистът на Комисията Светла Тодорова. Тя се аргументира, че дори и регулаторът да не бъде удовлетворен от обяснението на компанията, не може да бъде направена промяна на записаното в договора за концесия. 

В крайна сметка КЕВР гласува за връщане на ценовото решение на работната група, без да бъде отразено предложението на Иван Иванов. 

Председателят е внесъл няколко дни по-късно и своето обяснение за особеното мнение, изразено при вота. Според Иванов има промяна на обстоятелствата, която позволява на регулатора да не се съобрази с нормата на възвръщаемост, вписана в договора за концесия, посочвайки за основание членове в Закона за концесия. Дружеството трябва да покаже икономически обоснована норма, която да бъде взета предвид от регулатора, посочва Иванов. 

За него липсата на обосновка на дружеството за тази норма води до изкривяване на ценовите искания от страна на "Софийска вода". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още