IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Членовете на Висшия съдебен съвет вече няма да гласуват тайно

Депутатите разделиха ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска

16:21 | 31.03.16 г.
Членовете на Висшия съдебен съвет вече няма да гласуват тайно

Депутатите разделиха Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии - съдийска и прокурорска, и смениха тайното гласуване с явно за кадровиците на Темида.

Според окончателно приетите промени в Закона за съдебната власт пленумът на ВСС ще се състои от всички негови членове и ще осъществява правомощия по приемане на проекта за бюджет на съдебната власт, прекратяване на мандата на член на Съвета, изслушване и приемане на годишните доклади на съдебната власт и организацията на квалификацията на съдиите.

Пленумът ще може да прави и предложение до президента за назначаване и освобождаване на председателя на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор. 

Съдийската колегия на ВСС ще се състои от 14 членове. В състава си тя ще включва председателите на ВКС и ВАС, шестима членове, избрани пряко от съдиите, и шестима - избрани от Народното събрание.

Прокурорската колегия ще се състои от 11 членове - главния прокурор, четирима избрани пряко от прокурорите, един избран пряко от следователите, и петима избрани от парламента.

С други промени в закона се осигурява по-прозрачно управление на съдебната система, тъй като е записано изрично в проекта, че ВСС трябва да мотивира кадровите и дисциплинарните си решения.

Двете колегии ще осъществяват своите правомощия поотделно.

Една от най-съществените промени - гласуването във ВСС да бъде явно, също мина на второ четене, въпреки настояванията на ДПС и БСП да се запази възможността и за таен вот с мотив, че явното гласуване щяло да направи зависими кадровиците от партийните централи или от съдебните ръководители.

Според лидера на БСП Михаил Миков явното гласуване ще превърне ВСС в политически зависим орган. Реформаторът Атанас Атанасов обаче му отговори, че тайното гласуване е за страхливците.

С поправките в закона кадровиците на Темида вече нямат да могат да гласуват "въздържал се“, а само "за“ и "против“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още