IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Членът на УС на АПИ Дончо Атанасов подаде оставка

Той бе привлечен като обвинявам за тежката катастрофа край Своге

20:46 | 19.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: МРРБ</p>

Снимка: МРРБ

Инж. Дончо Атанасов, член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", е депозирал оставката си в деловодството на Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/. Това съобщиха от пресслужбата на МРРБ.

Вероятната причина за решението му е фактът, че в четвъртък прокуратурата привлече още седем обвиняеми в разследването на тежкия пътен инцидент на 25 август 2018 г. край Своге, при който загинаха 20 души. Сред тях са бившият председател на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов и Дончо Атанасов.

Според обвинителите Атанасов и Глосов не са изпълнили служебните си задължения, за да набавят за ДДЗД „Трейс Своге“ облага, като не са отстранени за сметка на дружеството дефекти в пътната отсечка Своге – Нови Искър. Дончо Атанасов и Светослав Глосов са с мерки за неотклонение парична гаранция в размер на 10 хил. лева.

През август 2018 г. Окръжна прокуратура – София привлече като обвиняем Григор Григоров – водач на автобуса. Според експертизите автобусът се е движил с 53,5 км/час и затова не е имал техническа възможност при мокър асфалт да премине през завоя, без да навлезе в насрещната пътна лента. Имало е ограничение за скоростта от 40 км/час.

Обвинението твърди още, че в асфалта е вложен трошен варовик, а не едър скален материал, в противоречие със  заданието на лот 17 от проект „Транзитни пътища V“. Това намалява сцеплението между гумите и пътната настилка.

Окръжна прокуратура – София разследва още Бисер Иванов - ръководител екип и изпълнителен директор на „Трейс  София“ ЕАД, като му е наложена гаранция в размер на 15 хил. лева.

Останалите привлечени към отговорност са началникът на асфалтовата база в Костинброд, техническият ръководител на строителството в пътния участък, строителен инженер от Пътконсулт 2000 (осъществявали строителен надзор) и служителка от АПИ - директор на дирекция „Управление на проекти, финансирани с кредитни инвестиции“.

Междувременно от писмо от „Трейс Груп Холд“ АД изпратиха позиция до медиите, като заявиха, че групата подкрепя своите колеги, участвали в рехабилитацията на пътя Мездра – Своге – Нови Искър.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още