IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧСИ запорират помощи и обезщетения заради пропуски в закона

Заради банковата тайна частните съдебни изпълнители нямат никаква информация какъв е произходът на парите по сметките на длъжниците

15:35 | 15.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Запорирането на социални плащания като обезщетения и помощи е чисто законодателен пропуск, а не умишлено действие от страна съдебните изпълнители. Това се посочва в позиция на Камарата на частните съдебни изпълнители (ЧСИ), предаде БТА.

Позицията на Камарата е заради случай от миналата седмица, при който стана ясно, че бременна жена, теглила "бърз" кредит заради роднини, е със запорирана сметка, по която получава болнични от НОИ. Жената няма други доходи.

По закон частният съдебен изпълнител (ЧСИ) трябва да запорира сметките на длъжника, за да удовлетвори неговия кредитор. Заради банковата тайна обаче той няма никаква информация какъв е произходът на парите по сметката му - дали средства са социална помощ, пенсия, трудово възнаграждение или други, попадащи в графата изцяло или частично "несеквестируеми вземания", посочват от Камарата. 

Законът изисква налагането на запор да изпреварва уведомяването им за образуваното изпълнително производство, тъй като длъжникът би могъл да изтегли парите си от банката и кредиторът да не може да бъде удовлетворен.

От Камарата категорично възразяват срещу твърденията, че частните съдебни изпълнители умишлено злоупотребяват със служебното си положение и уверяват, че от години работят за отстраняването на нормативните неуредици.

Преди седмица от БСП внесоха в парламента законодателни промени срещу лошите практики на частни съдебни изпълнители, банки, монополи и фирми за бързи кредити. Поправките са подготвени от омбудсмана Мая Манолова.

Според нея са нужни промени в законодателството и в наредбите, които регламентират работата на частните съдебни изпълнители и банките по отношение на прекомерните им правомощия да се снабдяват с изпълнителни листове по съкратената процедура.

Обсъжда се и намаление на събираните от ЧСИ такси. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още