IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чужденци получават право да живеят в България, ако създават работни места

Парламентът прие нови облекчения за инвеститори с приетите на първо четене промени в Закона за насърчаване на инвестициите

12:21 | 12.10.12 г. 1
Чужденци получават право да живеят в България, ако създават работни места

Държавата ще възстановява част от задължителните осигурителни плащания, направени от инвеститор в качеството му на работодател, за две години, ако разкрие работни места. Това реши парламентът с приетите на първо четене  промени в Закона за насърчаване на инвестициите.

Измененията са внесени от Министерския съвет и целят да се стимулират инвестициите и да се създадат условия за заетост с откриване на нови високопроизводителни работни места, предаде БТА.

Приоритетно ще се насърчават инвестиции във високотехнологичните дейности или в икономически необлагодетелствани райони.

Със законопроекта се въвеждат и допълнителни мерки, свързани с възможност за чужденци от трети страни -потенциални инвеститори, да придобият право на пребиваване в България и българско гражданство във връзка с изпълнявани инвестиционни проекти в страната. Сред визираните категории лица са собственици на капитал в българско предприятие, управляващи или прокуристи, лица на ключови за осъществяването дейността на предприятието длъжности. 

С измененията се въвежда възможност кметът на общината, в която ще се осъществява инвестиционният проект, да издава общински сертификат за инвестиция клас В, чийто праг за сертифициране е по-нисък от минималния за клас Б. Предлага се и въвеждане на допълнителен критерий за издаване на сертификат за клас инвестиция - брой на създадените нови работни места.

Предвижда се допълнителните финансови стимули да се прилагат към инвеститори, които разкриват не по-малко от 50 работни места. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
И да ги лишите изцяло от данъци пак няма да живеят в тая ***, която е сега България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още