IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чужденците ни предпочитат за алтернативен туризъм заради храната и природата

Средният разход на чужд турист, направен у нас при този вид туризъм на ден, е 67 евро, а за целия престой – 379 евро

15:27 | 05.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Чужденците ни предпочитат за алтернативен туризъм заради храната и природата

Чуждите туристи посещават страната ни за алтернативни видове туризъм – културен, селски, еко, спа (балнеология), главно заради добрата кухня и красивата природа, сочат едни от основните изводи в осъществено „Проучване на чуждестранни посетители в България, идващи за специализирани видове туризъм“.

Проучването е направено по поръчка на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) и е финансирано със средства по оперативна програма (ОП) „Регионално развитие“. То е направено в периода април-юли 2010 г. между около 9000 чужденци, дошли у нас заради посочените видове туризъм, уточни Стоян Михайлов от консорциум „Синеста“, извършил проучването.

Според проучването, както и преди, туристите считат за известен проблем не достатъчно добрата пътна инфраструктура. Отчита се също така, че за възможностите за упражняване в страната ни на посочените четири вида туризъм информацията в чужбина е недостатъчна.

Между основните причини, накарали чуждите туристи да дойдат в България, при културния туризъм се посочват на преден план забележителностите, при балнеологията – по-ниските цени, при еко и селския туризъм – природата.

За туристите от Гърция, Турция и Румъния, страната ни е между първите 5 дестинации и за четирите вида алтернативен туризъм.

Що се отнася до начина на организация на почивката, най-много туристи (близо половината) са дошли чрез туристическа агенция, следвани от индивидуални посещения и резервации по интернет, като най-много (към 40%) от заявките са направени около месец преди пътуването.

Средната продължителност на престоя на дошлите за алтернативен туризъм у нас чужденци е 6 нощувки, като най-дълга е средната продължителност на престоя на руснаците – 8,5 нощувки, а най-къс е средният престой на гърци, турци, румънци и сърби – 3,8 нощувки.

Средният разход на чужд турист, направен у нас на ден, е 67 евро, а за целия престой – 379 евро. Средният разход, който прави у нас чужд турист за една почивка, е най-голям при културния туризъм – 458 евро, а най-малък при селския – 326 евро.

Направеното допитване сочи, че упражняващите спа туризъм жени са с около 10% повече от мъжете, докато при другите три вида алтернативен туризъм броят на мъжете е с около 10% по-висок от този на жените.

При еко туризма нагласите са за определено „приключенска“ почивка, при културния туризъм е достатъчно да бъдат посетени поне 2 места, докато при селския туризъм и особено балнеологията обикновено очакванията са за почивка „на едно място“.

Друго проучване, също поръчано от МИЕТ и финансирано по ОП „Регионално развитие“, за популярността на България като туристическа дестинация в 10 държави (Германия, Великобритания, Русия, Швеция, Чехия, Украйна и съседните ни страни) очаквано показва, че страната ни е най-предпочитана за туризъм от съседните ни страни, като там и информацията за туристическите възможности у нас е най-обширна.

Както се и очаква, най-големите ни конкуренти за привличане на чужди туристи за почивки на море са Гърция и Турция, но западноевропейските туристи, според проучването, ни смятат за най-добрата черноморска дестинация. При зимния туризъм основният ни конкурент е Австрия, както е от години.

При направеното изследване се препоръчва страната да отделя поне няколко милиона евро на година за рекламни кампании на целеви туристически пазари в чужбина, с цел привличане на повече чужди туристи. Посочва се още, че е необходимо да се увеличат възможностите за интернет резервации за България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още