Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Чуждестранните инвестиции в България нарастват с 45 млн. евро през февруари

Най-големият инвеститор в страната за първите два месеца от годината е Холандия, откъдето са дошли 35,1 млн. евро, отчитат от БНБ

Чуждестранните инвестиции в България нарастват с 45 млн. евро през февруари

Снимка: Pixabay

Според предварителни данни на БНБ преките инвестиции в България за февруари 2017 г. нарастват с 45 млн. евро, при увеличение със 133,6 млн. евро за същия месец миналата година. 

От началото на годината до края на февруари инвестициите възлизат на 102,4 млн. евро, което е с 59 млн. евро по-малко спрямо първите два месеца на 2016 г.

Дяловият капитал възлиза на 2,6 млн. евро до края на втория месец от годината. Той се увеличава със 73,8 млн. евро на годишна база, след като по същото време на 2015 г. беше отрицателен в размер на 71,2 млн. евро.

Нетните постъпления от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти са 900 хил. евро при 4,7 млн. евро за януари – февруари 2016 г.

По страни най-голям дял в инвестициите в недвижими имоти имат Русия (400 хил. евро или 44,6% от общия размер за януари – февруари 2017 г.), Казахстан (200 хил. евро, 23,8% от общия размер за периода) и Австрия (200 хил. евро, 22% от общия размер).

За януари – февруари 2017 г. подстатия Дългови инструменти, която включва промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити, е положителна в размер на 99,7 млн. евро при положителна стойност от 63,6 млн. евро за януари – февруари 2016 г.

Най-големите нетни преки инвестиции в страната за януари – февруари 2017 г. са от Холандия – 35,1 млн. евро, което е 34,3% от общия размер за периода. Следва Малта с 16 млн. евро или 15,7% и Германия с 11,5 млн. евро или 11,3%.

Данните показват, че преките инвестиции в чужбина за първите два месеца от 2017 г. намаляват с 9,4 млн. евро при увеличение с 13,9 млн. евро за януари – февруари 2016 г. През февруари 2017 г. те се понижават с 11,8 млн. евро при увеличение от 12,4 млн. евро за февруари 2016 г, отчитат още от БНБ.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Коментари (3)

2
 
1
 
3
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Майната Инвестора нема ти отговори...Аз ше ти кажа мой колега натири двете си деца в САЩ щот тука комунистите му пречели.Човека десет години говореше за ремонт на банята събра разни инструменти от колеги и още не е харесал плочките....И разбира се комунистите виновни за руснаците не е споменавал по тях е друг колега който още гони руските шпиони и ги обвинява за всичко.Та тоя същия хубавец изнесе за САЩ над 200000 долара отделно снаха му по време на предишният бум продаде голям разкошен апартамент в истинският Лозенец до Римската стена и изнесоха парите....По тоя въпрос се мълчи ма видиш ли Мунчо от Горно насдолнище отишъл да пасе овцете и си дошъл за ваканцията с 200 евро тва бил инвеститор....Та такива ми ти работи.Казал съм много пъти че нещата във България ще се променят когато дойде чужда армия.Нашият народ е заспал и нищо извън кефа му не го вълнува...Принципът е мое да вземам 200 кинта ама важното е че нищо не прая
1
 
5
 
2
majnata до: Dimat
преди 7 месеца
Инвестора , колко инвестират всеки месец българите работещи в чужбина ?!
4
 
7
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Не думайте бе!Какви колосални инвестиции!

За тези ли "инвестиции",си затрихме икономиката,докато я привеждахме,към западните стандарти?!

О,малоумний народе,вземи,прочети,какво е написал П.Р.Славейков,през 1875г.(Не сме народ,а...) и след това всяка тъпоъгълна издънка на това недоразумение,наречено,"български народ",да вземе и се обеси на първото срещнато дърво,та белким направи нещо смислено,преди да изчезне от Историята!

Още от Икономика и политика
Емил Кошлуков заема поста програмен директор на БНТ1