IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите туристи у нас през това лято са били с 5% повече от миналото

Въпреки последиците от глобалната криза изпращаме поредна добра туристическа година, заяви на световно изложение в Лондон заместник-министър Иво Маринов

17:03 | 05.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Българският щанд на Световното туристическо изложение World Travel Market 2012 в Лондон. <em>Снимка: МИЕТ</em></p>

Българският щанд на Световното туристическо изложение World Travel Market 2012 в Лондон. Снимка: МИЕТ

Близо 5% е ръстът на чуждестранните туристи в България през лятото на тази година спрямо същия период на 2011 година. През юни, юли и август страната ни е посетена от над 3,3 милиона чуждестранни граждани с цел туризъм.

Това е заявил заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, който участва в официалната церемония по откриването на 33-ото Световно туристическо изложение World Travel Market 2012  в Лондон, съобщават от икономическото ведомство. 

Приходите от международен туризъм в текущата сметка на платежния баланс според БНБ през юни и юли са над 985 млн. евро, или с 6,2% повече от същия период на 2011 г., допълни зам.-министърът. Той определи изминалия летен сезон като добър и посочи, че изпращаме поредна добра туристическа година въпреки последиците от глобалната криза.

България се представя на изложението в британската столица с национален щанд от 293 кв.м. Тази година посланието на нашето участие в Лондон е „България – неповторима и различна“. 

Акцент в представянето на България са предимствата на културния, балнео-, СПА и уелнес туризма, тоест утвърждаването ни като целогодишна туристическа дестинация, която развива многообразни форми на туризъм.

На българския щанд се провежда и уъркшоп, на който се показват традиционни техники на рисуване. Ще се изработват картини с типичен за България пейзаж - възрожденски къщи, глинени пана с фолклорни мотиви, украшения и аксесоари от мъниста, цветни прежди и вълнени конци. Представители на български винарни правят професионални дегустации със сомелиери като презентират качествени вина от няколко региона.
 
Експото е под патронажа на Световната организация по туризъм. В най-голямата специализирана борса за професионалисти, която продължава до 8 ноември, участват близо 5200 изложители от 182 страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още