Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Чушките и доматите са с най-висока цена от есента на 2013-та

Търговците обясняват поскъпването с лоша реколта

Чушките и доматите са с най-висока цена от есента на 2013-та

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Чушките и доматите са с най-висока цена от есента на 2013-та година насам по данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Високата цена се дължи на "изключително неприятната от климатична гледна точка година", каза пред БНТ председателят на ДКСБТ Владимир Иванов.

По думите му през юни и юли е имало очаквания за добра реколта на доматите и ниски цени, след това обаче валежите са обърнали тенденциите. 

Още по темата

Килограм градински розов домат във Варна струва между 4 и 6 лв. Восоката цена кара много купувачи да предпочитат вноса от Македония. Килограм излиза между 1,80 и 2,50 лв. За 1,80 лв. може да намерите и зелени чушки. Килограм от червените, с които се приготвя зимнината, струват между 2,50 и 3,50 лв.

Производителите в Пловдив казват, че цените на доматите и чушките не са били толкова високи от години. На едно от големите тържища в града килограм чушки струва между 1,60 и 2 лв. Българският розов домат се предлага за 4,60 - 4,80 лв. Търговците обясняват поскъпването с лоша реколта.

Само на 20 км от Пловдив - в Асеновград българските розови домати може да се намерят на цени от 2,40 до 3,60 лв.

Голяма разлика между най-ниската и най-високата цена на продуктите показва проверката в Русе. Килограм чушки струва между 1,30 и 3,20 лева. За розовите български домати може да платите 5 лв., а за червените 1,20 лв.

На пазара в Благоевград трябва да приготвите между 3,80 лв. и 4 лв. за килограм български домати. Вносните са с около 40-50 стотинки по-евтини. Килограм чушки струва между 1,60 и 2 лева.

По-малко зеленчуци се купуват във Видин, казват търговците. За седмица цените скачат с по 20-30 стотинки. Килограм чушки струват между 1,60 и 2,50 лева. До толкова стигат и доматите.

Заради по-малкото търсене на зеленчуци в региона производителите казват, че предлагат по-малко продукти на пазара.
 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ИПИ: Наблюдават ли се държавните предприятия със значителен фискален риск?