IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИД: Строителният сектор е с най-голям дял на скритата икономика у нас

Тя остава остава сериозно предизвикателство за финансово-икономическата политика на страната, сочи проучване на Центъра за изследване на демокрацията

17:55 | 27.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЦИД: Строителният сектор е с най-голям дял на скритата икономика у нас

Делът на скритата икономика в България е най-голям в секторите на строителството, търговията на дребно и туризма. Това сочат данните от публикувано днес проучване на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) "Динамика на скритата икономика в България по време на криза". 

Строителният сектор е с най-голям дял на скритата икономика - 34%, следван от търговията на дребно - 29% и туризма – 21%. Тези данни дават основание на ЦИД да направи извода, че скритата икономика остава сериозно предизвикателство за финансово-икономическата политика на страната. 

Започналото съживяване на официалната икономическа дейност през април 2010 г. е довело до леко покачване на равнището на скритата икономика, се посочва още в публикацията. Тази тенденция продължава през 2011 г., като очакванията са да се върне към дългосрочния тренд на спад едва през 2012 г. 

Според изследването на ЦИД за бизнеса сивата икономика се измерва главно чрез скрити обороти, неплатени данъци и нерегламенирана заетост. За населението основни измерители на сивата икономика са: работа без трудов договор, сключване на договори със скрити клаузи, работа без здравни или социални осигуровки или с намалени такива.

Авторите на анализа препоръчват да се даде предпочитание на стимулиращи, а не на наказателни мерки за ограничаване на скритата икономика. Равнището на неспазване на регулациите в българската икономика е толкова голямо, че прилагането на наказателни мерки води до разпиляване на усилията на контролните органи, повторяемост на нарушенията, засилване на корупционния натиск върху икономическите субекти и повишаване на стимулите за укриване на икономическата дейност, смятат анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още