IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цигарите ще поскъпнат с 10-15 стотинки от догодина

Промяната в структурата на акциза се налага заради "агресивно поведение" на един от пазарните участници, заяви финансовият министър

15:58 | 19.09.16 г. 1
<p>
	Владислав Горанов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Владислав Горанов. Снимка: БТА

От догодина цигарите ще поскъпнат с между 10 и 15 стотинки, съобщи финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БНР. Средният клас цигари ще поскъпне с около 15 стотинки, а при скъпите увеличението ще бъде с около 10 стотинки.

Горанов обясни, че промяната в структурата на акциза се налага заради "агресивно поведение" на един от пазарните участници - чуждестранна фирма, която финансовият министър отказа да назове.

Той каза, че е имал среща с производителите и търговците на цигари, на която е постигнато почти 90-процентно обединение около идеята, че старият вариант на акцизите е бил по-добър, предаде БТА.

По думите на Горанов до началото на 2018 г. цигарите ще поскъпват устойчиво и няма как да поевтинеят, тъй като общата акцизна ставка се увеличава.

Той обясни още, че от 1 януари 2018 г. трябва да се приложи минималната акцизна ставка за ЕС, която е 90 евро на 1000 къса.

Министерството на финансите предлага промени в Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС), които предвиждат промяна в съотношението между специфичния и пропорционалния акциз за цигарите. Специфичният акциз ще бъде увеличен от 70 лв. на 101 лв. за 1000 къса. Едновременно с това се изменя пропорционалният акциз поетапно за достигане на минималните нива на облагане за ЕС до 1 януари 2018 г. (27 на сто от продажната цена за 2017 г. и 28 на сто от продажната цена за 2018 г.)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
"агресивно поведение" на един от пазарните участници - чуждестранна фирма - т.е. конкуренция.Браво г-н министре ... а крайните потребители да плащат масрафа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още