IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК: Без законови промени не може да се гласува с мобилни кутии и по пощата

Става дума за сериозни промени и пренастройване на Изборния кодекс, което е въпрос към законодателя, пояснява председателят на комисията

14:08 | 08.01.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Александър Андреев.<em> Снимка: БГНЕС</em></p>

Александър Андреев. Снимка: БГНЕС

Без законови промени не може да има гласуване с мобилни кутии и мобилни секционни избирателни комисии както и гласуване по пощата. Това обяви председателят на ЦИК Александър Андреев по време на поредния кръг консултации за изборния процес с президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

В срещата участват и представители на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“, Националния статистически институт, Български институт за стандартизация и Държавна агенция „Електронно управление“, предава БНТ.

В началото на срещата президентът постави въпроси, възникнали от поредицата консултации, които той проведе през изтеклите дни и подчерта, че да се запази здравето на хората и да се гарантира конституцонното право на глас на всеки българин е основен приоритет на президентската институция, а там където секциите са над 300 човека да има машини. 

"Целта е да запазим здравето на хората, да гарантираме надеждност на машинното гласуване и да гарантираме правото на глас на всички българи, включително и тези в чужбина", каза Радев.

Президентът поиска мнението на ЦИК дали са нужни законови промени, за да може да се гласува по пощата от сънародниците ни в чужбина, както това се е случило в Румъния и се е оказало, че гласувалите зад граница по пощата са много повече, отколкото гласувалите зад граница по обикновения начин.

Попита също дали е възможно да се осигури правото на глас на всички карантинирани чрез мобилни кутии, мобилни секционни избирателни комисии. На двата въпроса получи категоричен отговор от председателя на ЦИК Александър Андреев, че това не е възможно.

"За да гласуват гражданите под изолация в мобилни избирателни кутии са необходими промени в Изборния кодекс", заяви Андреев.

Промени в Изборния кодекс ще са необходими, за да може да се осъществи и гласуване по пощата. В момента опцията за мобилни урни е възможна само за граждани с трайни увреждания, които не позволяват явяването в избирателна секция, информира още председателят на ЦИК.

"ЦИК работи последователно в рамките на своята компетентност за провеждането на тези избори. Следим практиката в други държави, където има традиции в гласуването по пощата или вече има някакъв опит. За да може да бъде направено гласуването по пощата, трябва да има актуален адрес, на който да бъде изпратена необходимата документация. Те трябва да пристигнат по-рано, за да бъдат обработени едновременно с резултатите от секциите“, обясни Александър Андреев.

"Става дума за сериозни промени и пренастройване на Изборния кодекс, което е въпрос към законодателя. Утвърждаването на доверие изисква ясни послания за условията, при които хората ще упражняват избирателните си права. Нека да има послания, които са на база на действащото законодателство. Усилието ще бъде на всички нас", апелира той.

Андреев предложи предстоящият изборен процес да се организира в рамките на съществуващо законодателство.

Обсъдено беше и видеозаснемането на преброяването и попълването на протоколите. Стигна се обаче до извода, че това няма как да се случи за предстоящите избори, тъй като времето до тях е много малко, за да се подготви и законовата промяна, и системата, която да позволи чисто технически това да се случи.

Радев попита също дали е възможно удължаване на изборния ден. Както той, така и председателят на ЦИК обърнаха внимание, че най-важното в предстоящите избори е да се гарантира тяхната прозрачност. В момента Изборният кодекс позволява изборният ден да се удължи - до 21 часа.

Румен Радев отхвърли твърденията, че лансира идеята изборите да са 2 дни. „При мен постъпват идеи и предложения. Естествено е да ги споделя с кметовете. Това не е моя идея. Но нека се обсъди и кметовете да кажат. Не лансира президентът тази идея”, заяви Радев.

Поредицата от консултации започна във вторник. Държавният глава се срещна първо с представители на здравните власти. Разговорите имаха за цел да се очертаят мерки, с които да се гарантира правото на глас и здравето на гражданите.

Вчера държавният глава разговаря с представители на Обществения съвет към Централната избирателна комисия, както и с ръководството на Националното сдружение на общините в Република България.

В следващите дни предстоят консултациите на президента Радев и вицепрезидента Йотова с непарламентарните политически сили, а след това и с парламентарните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още