Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЦИК: Имаме предложение от друга фирма за машините за вота

В близките 3 дни ще има пълна яснота дали ще могат да бъдат набавени допълнителни машини за изборите

ЦИК: Имаме предложение от друга фирма за машините за вота

Снимка: БГНЕС

Има предложение от друга фирма, която да осигури допълнителните 1500 машини, необходими за провеждането на предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Това обяви на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК Цветозар Томов. Той уточни, че компанията е "Панов" ЕООД и офертата е дошла „преди малко“. По думите му  в близките 3 дни ще има пълна яснота дали ще могат да бъдат набавени допълнителни машини за изборите.

Фирмата предлагала доставка на до 5000 броя машини за гласуване, но според ЦИК са необходими още само 1500.

„Искам да ви уверя, че ЦИК и "Сиела Норма" са в непрекъснат контакт и това, за което възникна спор, касаещ закупуването на нови устройства и по който не се стигна до споразумение, не означава, че ние сме прекратили съвместната си работа“, уточни още Томов.

Очаква се да стартира и процедура за софтуерно осигуряване и логистика. В следващите дни ще има яснота за доставката. 

Още по темата

По думите на Томов преди дни от „Сиела Норма” са представили план-сметка на разходите за изпълнение на поръчка за доставка и софтуерно осигуряване, а ЦИК има възражения по нея. „Ще са необходими около 4 млн. за софтуерно осигуряване и 32 млн. за покупка. Ще искаме да бъдем обоснована всяка претенция”, заяви Томов.

"Ние смятаме, че е добре да се добавят още 1500 устройства. Това обаче не означава, че ако не успеем да ги закупим, това ще доведе до провал на изборите. Буквата за закона може да бъде изпълнена и с 9600 машини", каза още говорителят на ЦИК.

Относно гласуването в чужбина Томов заяви, че електронните заявления, подадени до този момент са 45 231, което е по-малко отколкото на изборите на 4 април. Най-много - 16363, са подадени от Турция, следват Великобритания, Германия и Испания, където по традиция има най-много българи.

Според него причината за малкото заявления е, че хората там, където знаят, че така или иначе ще има секция, не са мотивирани да подават заявления. Те обаче дават възможност за образуване на предварителни списъци и не се налага подаване на декларации, че хората не са гласували на друго място.

За пръв път в чужбина ще има близо 800 секции извън страната. Решението за това трябва да бъде взето най-късно до 18 юни, за да се облекчи процеса, обясни още говорителят на ЦИК. В седмицата, която предстои, ще трябва да бъде утвърден техническият образец и защитата на бюлетината, обясни Томов. Той увери, че няма да се стигне до хаос в чужбина и организацията върви нормално.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 15 октомври