Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЦИК изготви пътна карта за дистанционно електронно гласуване

След анализ на резултатите Комисията ще даде препоръки към законодателя дали то да бъде въведено в изборите

ЦИК изготви пътна карта за дистанционно електронно гласуване

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Централната избирателна комисия (ЦИК) вече е готова с пътна карта за дистанционно електронно гласуване. Тя е за период от 2020 до 2023 г. и в нея са разписани основните стъпки, които ЦИК ще предприеме. Това каза по БНР говорителят на Комисията Александър Андреев.

“В пътната карта са разписани основните стъпки, които ЦИК ще следва да предприеме, за да може осъществи експерименталното дистанционно електронно гласуване“, каза той.

Експерименталното дистанционно електронно гласуване трябва да бъде проведено в три избора, включително и в частични избори. 

Още по темата

“Въз основа на тези избори и резултатите от тях ЦИК ще следва да изработи анализ, с който да установи какви са предизвикателствата пред електронното дистанционно гласуване и да прецени законодателят дали то да бъде въведено в изборите“, каза Андреев.

Първоначалният етап е изработването и одобряването на техническото задание в партньорство с Държавната агенция за електронно управление.

Пътната карта обхваща период от 2020 до 2023 г.

"Това, което очакваме да бъде на първо място, е да бъде изградена системата, за да могат да бъдат проведени експерименталните гласувания в рамките на предстоящите следващи избори и по този начин да се установят резултатите от това експериментално дистанционно електронно гласуване", посочи той.

В края на пътната карта очакваме да имаме един положителен резултат, който да анализираме и на основата на него да направим и евентуални препоръки към законодателя, каза Александър Андреев.

 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кои са най-желаните от студентите в България работодатели за 2021 г.?