IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК: Машините за вота в чужбина са налични

Зад граница ще бъдат изпратени 421 машини за гласуване на парламентарните избори на 11 юли

10:14 | 28.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Машините за вота в чужбина са налични, от днес започва изпращането им. Това обяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред bTV. По думите му на 11 юли ще бъде разкрит рекорден брой секции зад граница – общо 791. Това е с над 300 повече от вота на 4 април, като в около половината от тях ще се гласува с устройства.

Общо 421 устройства за гласуване ще бъдат пратени зад граница. За транспорта им отговаря МВнР, като всяка машина ще бъде запечатана в куфар с пломба и ще пътува като дипломатическо карго, обясни Томов.

За логистиката ще отговаря „Сиела норма“. Фирмата не се разбра с ЦИК за доставката на допълнителните устройства, но подписа договор за повече от 4,35 млн. лв. за поддръжка на софтуера, като според Цветозар Томов софтуерът за чужбина е готов.

„Нещата ще са напрегнати до последния момент. Въвеждаме нова технология, това няма как да не създава напрежение.

Гласуването зад граница има удвояване“, каза още говорителят на ЦИК. 

По думите му всеки ще има достатъчно време да гласува преди машината да се самоизключи след пет минути и половина. „При пробите в ЦИК най-продължително беше времето на човек на близо 100 г. – 4 минути и 11 секунди. Това време се оказва достатъчно и за най-неориентираните, за да дадат вота си“, каза Томов.

„Вчера в страната са използвани над 180 машини. Времето навсякъде беше еднакво горещо“, каза Томов по повод отказа на една от машините в Сърница да работи по всяка вероятност заради жегата. „Нямаме категорична информация, че машината е спряла да работи заради жегата“, заяви Томов.

„Към момента нямаме възможност да потвърдим или отхвърлим хипотезата, че страхът от машините е причина за ниската избирателна активност. В Благоевград е ниска, но в други места в България има висока активност с устройствата. В самия Благоевград имаше хартиени секции, в които активността също беше ниска. Важно е хората да преодолеят този страх от машините“, обясни говорителят на ЦИК.

Относно тестването на вота в чужбина той посочи, че зад граница няма да има обичайните тестове с апаратите, но проби гражданите ще могат да правят онлайн. „Каквото можем, ще направим онлайн в следващите 10-ина дни“, отбеляза Томов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още