IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК: Машинното гласуване за европейските парламентарни избори е под въпрос

Няма кой да сертифицира машините, които вече са поръчани, посочват от комисията

17:00 | 31.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Машинното гласуване на европейските парламентарни избори е под въпрос, стана ясно от думите на председателя на Централната избирателна комисия Стефка Стоева. 

Въпреки, че се очаква обществената поръчка за доставка на машините да се обяви следващата седмица, от комисията се оплакаха, че няма институция, която да сертифицира машините за изборите, съобщава БНР.

Два месеца преди изборите новоизбраната ЦИК обяви, че обществена поръчка за машините ще има, но няма кой да ги сертифицира.

„Всички държавни органи отказват да изпълнят тази дейност, защото казват, че не е в тяхната компетентност и не разполагат с такава възможност“, каза новият председател на ЦИК Стефка Стоева. Тя увери, че това не е заплаха за провеждането на изборите.

„Нашата цел е да има машини и ще направим всичко, което от комисията зависи. И вярваме, че ще има“, добави още тя.

В три хиляди секции трябва да се гласува с машини на евроизборите, в шест хиляди - на местните през есента. Засега обаче пет държавни агенции, сред които ДАНС и Агенцията по метрология са отговорили официално, че нямат отношение към сертифицирането на машините.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев обаче не каза кой трябва да предприеме съответните стъпки.

„Ние сме изправени пред различни въпроси, за да не кажем проблеми, които следва да бъдат решени и те не са от компетентността на ЦИК. Това, което е необходимо ние ще го направим, за да може да се случи машинното гласуване“, заяви Андреев.

Миналото лято изборният орган беше осъден да осигури възможност за машинно гласуване. До момента обаче обществената поръчка се бави.

ЦИК работи в ситуация на бавене на процедурите, но се опитва да навакса. Районите и правилата за съставяне на районните комисии са определени. До полунощ ще бъдат одобрени всички изборни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още