IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК не вижда основание за касиране на вота, ако няма машини във всяка секция

Комисията обсъжда различни варианти за решаване на проблема

12:59 | 09.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Централната избирателна комисия (ЦИК) не вижда основание за касиране на вота, ако няма машини във всяка секция в деня на предсрочните парламентарни избори на 26 март.

Комисията обсъжда  различни варианти за решаване на проблема заедно със служебното правителство, заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред  Bulgaria ON AIR.

Той обаче отказа да разкрие вариантите преди да има окончателно решение. По думите му има проблем и с техническите лица, които ще работят с машините. 



"Не виждам основание за касиране на вота, защото никой няма да бъде лишен от правото да го упражни. Вероятността да се стигне до провал на машинното гласуване е ниска", заяви Томов.

Той подчерта, че няма вариант да се загуби вотът дори при евентуални проблеми с машините. Говорителят на ЦИК добави, че на последните президентски избори малко под 100 хил. души са избрали да гласуват машинно.

Изпълнителният директор на „Сиела Норма“ АД Веселин Тодоров демонстрира в ефир как работи една машина за гласуване и посочи, че никога не е имало проблем със софтуера или хардуера й.

Той предупреди, че 12 500 машини няма как да бъдат пуснати на търг месец преди крайния срок, защото нормалните поръчки отнемат 3-4 месеца. ЦИК не може да стартира процедурата без указ на президента, което пък трябва да стане 2 месеца преди изборите, стана ясно още от думите му.

Гостът не беше категоричен дали фирмата, която представлява, ще участва в конкурса за обществената поръчка.

"Преговаряме заедно с Филипините и Еквадор да ни дадат машини под наем", разкри той, но уточни, че двете държави нямат подобна практика и са собственици на техниката.

Цветозар Томов прикани всички желаещи да гласуват в чужбина да подават заявления, защото това облекчава изборния процес.

Вижте още във видеото: 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още