IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК: Няма яснота около казуса с машините за гласуване

Има проект на техническото задание върху основата, на която да се работи, но трябва да мине обществената поръчка, посочи говорителят на ЦИК Александър Андреев

10:23 | 30.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

За момента няма никаква яснота по казуса за гласуване с машини на следващите избори, но Централната избирателна комисия ще направи всичко необходимо да изпълни закона. Това коментира пред БНТ говорителят на ЦИК Александър Андреев по повод последните промени в Избирателния кодекс и машинния вот.

Той обясни, че при сегашните разпоредби на Изборния кодекс машини за гласуване трябва да има в секциите с над 300 избиратели, за което ще са нужни над 10 хиляди устройства, тъй като на това условие отговарят над 9500 места за гласуване.

"Не е ясно колко време ще отнеме доставката на машините, Не е ясно къде ще се съхраняват. Как ще се охраняват. Как ще е уредено логистичното обезпечаване на извозването им. Няма и яснота как ще се осигурят хора за тяхната поддръжка", посочи той и информира, че досега Централната избирателна комисия е изработила проект с техническо задание върху основата, на която да се работи.

Андреев отбеляза, че първо законът трябва да бъде приет отново в парламента.

„Колкото по-рано е обявена обществената поръчка, толкова по-добре“, каза говорителят на ЦИК.

По повод върнатите текстове от Изборния кодекс от президента Александър Андреев заяви, че няма право да има свое мнение по мотивите, а те трябва да минат отново през парламента, както е по закон.

Investor.bg припомня, че държавният глава атакува промените в кодекса именно заради неяснотите около машинното гласуване. Румен Радев критикува приетото от парламента смесено гласуване (и електронно, и на хартия), както и ръчното броене на бюлетините, "което обезсмисля машинното гласуване".

Според говорителя на ЦИК нужните дезинфекции на избирателните секции няма да наложат удължаване на изборния ден, като вече имало и организация как да се действа. Александър Андреев напомни, че при гласуването ще трябва да се носят маски, ще има ограждения, които да не позволяват струване на много хора, като ще се правят и редовни дезинфекции.

Съпредседателят на "Обединени патриоти" Валери Симеонов обвини пандемията от коронавирус за отпадането на задължителното машинно гласуване в Изборния кодекс.

По Нова ТВ той изрази мнение, че разпространението на заразата е спряло дейностите по подсигуряването на машините в нормален срок.

"Машинното гласуване няма да стане. Бяхме в период на пандемия, която спря всякакво движение на тези въпроси. Срокът за поръчка и доставка на машините безвъзмездно е отминал", смята Симеонов.

По думите му машинното гласуване дава възможности за много по-големи манипулации. "Кой прави софтуер, кой отчита гласовете", риторично попита депутатът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още