IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК: Няма забавяне в обработката на протоколите

Протоколите не са сложни, но са обемни, обясниха от Комисията

12:19 | 05.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Няма забавяне в обработката на протоколите за тези избори, коментира по време на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева.

Тя уточни, че от 464 секции, разкрити в чужбина, само от 8 още не са получени протоколи. Това са секции в различни държави, включително и в САЩ, където изборният процес приключи последно.

Към 11 часа 65% от протоколите са обработени и въведени от секционни избирателни комисии към районни избирателни комисии. Очакванията са до края на деня този процес да приключи и да започне повторното въвеждане на протоколите от районните комисии към Централната избирателна комисия, обясни още Цанева.

Тя отхвърли критиките, че протоколите са усложнени. Според говорителя на ЦИК документите не са сложни, но са обемни заради необходимостта от сумирането на гласовете с хартиени бюлетини и машинния вот.

"Нямаше как да не се включат тези цифри и резултати от двата вида гласуване в протоколите", посочи Цанева.

За нея грешките в протоколите се дължат на недостатъчно обучение и понякога "недобро отношение към попълването на протоколите", както и на големия обем от цифри, които трябва да бъдат вкарани в документите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още