Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЦИК: Под въпрос е машинният вот в чужбина и в мобилните секции

Сегашният режим на откриване на секции извън страната не дава възможност да се въведе машинно гласуване, твърди Цветозар Томов

ЦИК: Под въпрос е машинният вот в чужбина и в мобилните секции

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Ако съдът задължи ЦИК окончателно да въведе машинното гласуване, има "специфични секции", за които оборудването ще бъде под въпрос. Става дума за мобилните урни за хора с увреждания и за секциите извън територията на страната. Това каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред БНР. "В някои специфични видове секции би имало проблем да се инсталират машини за гласуване, при сегашното законодателство", твърди социологът

Секциите в чужбина, по сегашния закон, се създават 21 дни преди изборите. Тогава се определят и местата. Сегашният режим на откриване на секции извън страната не дава възможност да се въведе машинно гласуване там, защото сроковете, в които се определят местата за гласуване, са прекалено кратки, обясни той и подчерта, че казусът с машинното гласуване в чужбина е проблем, който изисква намесата на Народното събрание.

„Няма техническа възможност да бъдат изпълнени изискванията на Изборния кодекс по отношение на някои специфични секции – подвижните избирателни секции и секциите в болничните заведения и други места, където секции се откриват в последния момент“, посочи още говорителят на ЦИК. 

Още по темата

Цветозар Томов припомни, че ЦИК е отправила такова предложение към парламента още преди година и половина.

Според Томов, за разлика от предишния опит на ЦИК да осигури машини за гласуване, сега сроковете са достатъчни.

Investor.bg припомня, че в края на миналата седмица ЦИК обяви предварителна обществена поръчка за извършване на пазарно проучване, анализ и консултиране за определяне на прогнозна цена за производство, закупуване или наемане на не по-малко от 12 500 специализирани устройства за машинно гласуване заедно с поддръжката им. Това е първата по-съществена крачка от страна на ЦИК след решението от началото на месеца на Софийския административен съд за въвеждането на машинно гласуване. Съгласно въпросното решение Комисията трябва да осигури машини за алтернатива на аналоговия хартиен вот във всяка секция, както е предвидено в Изборния кодекс. Това е трето такова решение на съда, което в момента от ЦИК обжалват. Съдбата на предишните две беше сходна, а делото срещу Комисията заведоха бившите депутати Мартин Димитров и Петър Славов от „Демократична България". 

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Ангелкова: Извършваме мащабни проверки за нерегламентирана туристическа дейност