IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК подготвя обществена поръчка за машинното гласуване

Засега обаче липсват детайли около предстоящия търг

16:37 | 01.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Централната избирателна комисия (ЦИК) стартира подготвката за обществена поръчка за нужните за машинното гласуване устройства, става ясно от сайта на ведомството.

ЦИК препоръчва на заинтересованите фирми да следят интернет страниците на Агенцията за обществени поръчки, на ЦИК, както и "Официален вестник" на Европейския съюз. 

Засега обаче не се съобщават конкретни детайли за бъдещия търг.

Припомняме, че сагата с машините за електронното гласуване циркулира в общественото пространство вече няколко години. През лятото на 2018 г. ЦИК обяви предварителна обществена поръчка за извършване на пазарно проучване, анализ и консултиране за определяне на прогнозна цена за производство, закупуване или наемане на не по-малко от 12 500 специализирани устройства за машинно гласуване заедно с поддръжката им. Това беше първата по-съществена крачка от страна на ЦИК след решението от началото на август миналата година на Софийския административен съд за въвеждането на машинно гласуване. Съгласно въпросното решение Комисията трябва да осигури машини за алтернатива на аналоговия хартиен вот във всяка секция, както е предвидено в Изборния кодекс. Това е трето такова решение на съда, което обаче от ЦИК обжалваха. Съдбата на предишните две беше сходна, а делото срещу Комисията заведоха бившите депутати Мартин Димитров и Петър Славов от „Демократична България". 

По принцип съгласно записаното в Изборния кодекс всички избирателни секции в страната трябва да има опция човек да подаде гласа си през устройство, а не само чрез стандартните хартиени бюлетини. Това трябваше да е факт още за последните парламентарни избори, които се проведоха на 26 март 2017 г., като преди това ЦИК и институциите изчерпаха законовите си възможности за тестове по темата. На президентския вот в края на 2016 г. такова гласуване имаше в 500 секции и това беше последната възможност за отлагане на пълното му въвеждане, прието в Изборния кодекс през 2014 г.

Според ЦИК проблем с машинното гласуване ще има за три вида секции – в специализираните заведения, подвижните секции и тези в чужбина.

Така в края на миналата година „Обеднени патриоти“ внесоха предложение да отпадне опцията за машинно или електронно гласуване в кодекса с мотива, че не може да се гарантира сигурността на вота и неговото техническо обезпечаване.

Депутатите подкрепиха предложението, но седмица по-късно президентът Румен Радев наложи вето на промените. Причината, според държания глава, е, че с последния ремонт на кодекса управляващите отдалечават гражданите от честен и прозрачен изборен процес, като привилегироват партийната воля над тази на избирателите.

В крайна сметка ветото беше отхвърлено от ГЕРБ и Патриотите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още