Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЦИК потвърди решението на РИК-Стара Загора за отказ на регистрация на ДБ

От партията ще обжалват отказа за регистрация пред Върховния административен съд

ЦИК потвърди решението на РИК-Стара Загора за отказ на регистрация на ДБ

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение да потвърди решението на РИК- Стара Загора за отказ на регистрация на „Демократична България“ (ДБ). Това каза заместник-председателят на ЦИК Росица Матева, цитирана от БНТ.

Малко преди това от партията изпратиха прессъобщение до медиите, в което обявиха, че ЦИК се готви да отстрани „Демократична България“ от участие в изборите в общо осем избирателни района. Според Матева обаче това не е вярно.

„Не говорим за това дали в 21 век може да се използва електронен подпис за подписване на документи. Говорим за това дали е позволено, съгласно Изборния кодекс и дали кодекса не е специален нормативен акт по отношение на Закона за електронния подпис. В крайна сметка ЦИК прие, че документите са подписани с електронните подписи от двамата представляващи, но те не са подадени по електронен път, а са занесени на място хартиени разпечатки в РИК-Стара Загора. Дадени са указания на представителя на ДБ да ги завери - вярно с оригинала - но той е отказал. ЦИК прие, че по Изборния кодекс не могат да бъдат подавани неподписани официални документи. Затова потвърдихме решението на РИК-Стара Загора", обясни Матева.

В момента се проверява дали има други районни комисии, в които са подадени документи с електронни подписи, а ЦИК ще вземе решение, след като се запознае с преписките. Документите трябва да бъдат подписани от представляващи партиите, категорична е Матева.

От ДБ определиха отказа за регистрация на листата на „Демократична България“ в Стара Загора като посегателство над демокрацията. „Потъпквайки правото, партиите на статуквото започват открита война чрез своите представители в ЦИК и РИК срещу „Демократична България“. Това е безпрецедентна атака срещу законността и модернизацията на страната, за която от години се борим.  „Демократична България“ ще търси възстановяването на справедливостта в съда. Призоваваме всички демократи в България да не допуснат опорочаването на парламентарните избори! Не можем да допуснем избиратели да бъдат лишени от избирателни права! Не можем да останем безучастни, когато се гаврят с демокрацията“, написаха от ДБ.

От ЦИК отговориха на обвиненията с мотива, че съгласно Изборния кодекс и последните изменения от месец май, единственият вариант, в който се използва електронен подпис за подписване на документи, които се представят в изборния процес, е подписването на избирател в подписка, подкрепяща партия или коалиция за участие в избори.

„Тази промяна беше точно по предложение на ДБ. Друг случай, в който е възможно да бъде положен такъв подпис по Изборен кодекс, няма", каза Росица Матева.

Христо Иванов, съпредседател на политическата формация, определи в изявление във Facebook решението на ЦИК като политически атентат. 

Още по темата

Той увери, че от партията ще обжалват отказа за регистрация пред Върховния административен съд, който трябва да се произнесе в тридневен срок. От крайното решение ще зависи дали обединението ще има кандидат-депутатска листа в Стара Загора.

Според Иванов членът на ЦИК Красимир Ципов е настоял комисията да провери служебно останалите седем района, в които от ДБ вече са се регистрирали без проблем с електронен подпис. „Това не са първите документи в рамките на изборния процес, които ние подаваме с електронен подпис. Това беше факт и на предишните избори“, обясни Иванов. Той е категоричен, че досега никога не е имало проблем с това.

„Явно липсата на капацитет в Стара Загора стана повод на ретроградното мнозинство в ЦИК да опита да атакува между 8 и 14 района, в които сме направили нашата регистрация, използвайки електронен подпис“, каза още Иванов.

„Ние сме в 21 век, освен това сме и в ЕС. В общността се спазват регламенти. Един от тях казва, че навсякъде, където пише подпис, това означава и електронен такъв. Няма нужда във всеки един нормативен текст, който съществува в българското законодателство, да се предвижда това изрично уточнение, защото би било лудост. По силата на европейското законодателство навсякъде където е предвиден подпис, се счита, че ръчен и електронен са равностойни. Досега многократно сме общували с администрацията по този начин“, каза Христо Иванов.

Той подчерта, че ако съда потвърди решението на ЦИК, това ще създаде прецедент, който силно ще повлияе на бизнеса в България, защото много подписи могат да се окажат невалидни.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Президентът свиква Народното събрание на 3 декември