Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЦИК се обединява около мнението да се гласува с една карта

Водещите избори са тези за президент, тъй като са редовни

ЦИК се обединява около мнението да се гласува с една карта

Снимка: БГНЕС

Все още няма окончателно решение, но ЦИК се обединява около мнението, че ще се гласува с една карта. Това каза по bTV Росица Матева, говорител и зам.- председател на комисията.

Предстоящите избори ще бъдат „2 в 1“ и ще се проведат на 14 ноември.

Матева обясни, че ако се гласува с две карти, първо, процесът ще се забави още повече и след това е възможно да стане объркване с всичките карти, които трябва да ползва секционната избирателна комисия и избирателят.

„При нас също приемаме, че водещи са президентските избори. Обсъждаме и варианта един човек да има възможност да избере и за двата вида избори ли да гласува, или само за единия. При това положение е възможно да се отвори страница с три бутона и избирателят да реши за единия, за другия или и за двата вида избори ще гласува. Възможно е и да му се визуализира бюлетината за президентските избори – има възможност да откаже да гласува за тях и да премине към бюлетината за парламентарните. Все още няма окончателно решение“, каза още Росица Матева. 

Още по темата

За изборите „2 в 1“ ще бъдат закупени допълнително машини и флаш памет.

Ще бъдат купени още 1600 машини и 26 хил. флаш памет устройства на стойност 9,5 млн. лв. Допълнителните флаш памет устройства са за „евентуален втори тур на президентските избори, защото се установи, че няма да имаме време да извлечем данните от 14 ноември, за да ги параметризираме за втория тур. Преценихме, че е по-удачно да закупим втори пакет“, обясни Матева.

Тя уточни, че комисията е решила в 2119 избирателни секционни комисии да има по две устройства. „Колкото и бързо да гласува един избирател с машина, той ще прави два вида избор и това ще доведе до забавяне във времето“, отбеляза тя.

От 21 септември Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители, насрочени на 14 ноември. Крайният срок за подаване на заявления е до 17,00 часа на 29 септември.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
МОСВ направи извънредна проверка на Vera Su заради петно във водата*