Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЦИК: Ще се вземат мерки за разделно гласуване по коридори

Евентуалното отлагане на вота ще зависи от президента и неговия указ, посочи говорителката на Централната избирателна комисия Таня Цанева

гледано: 1469   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
По-малко от четири месеца остават до март, когато наред със смяната на сезоните би следвало да се проведат редовните парламентарни избори. Някои от най-важните належащи въпроси са как и кога реалистично може да бъде проведен парламентарният вот в условия на извънредна обстановка.

"Изборният кодекс предвижда гласуване до 21 часа, ако има все още желаещи. Но Изборният кодекс разрешава гласуването да започне два часа по-рано – още в 5 часа“, коментира в ефира на Bulgaria ON AIR говорителката на Централната избирателна комисия Таня Цанева.  Тя увери, че ще бъдат взети мерки, за да има разделно гласуване, по коридори. "Ние вече имаме определен опит от септември, когато проведохме над 20 частични избора", коментира тя.

"Логично е в края на март 2021 г. да се проведат парламентарните избори. В медийното пространство се говори за евентуално отлагане до два месеца – през май. Принципно това е възможно, но зависи от президента и неговия указ", посочи Цанева.

Тя подчерта, че датата на изборите би могла да бъде променена единствено от законодателя - Народното събрание.

"Не знаем следващите 4-5 месеца какъв ще бъде интензитетът на пандемичната обстановка. В продължения на два месеца подготвяхме и обявихме документацията за доставка на 9600 машини, това е част от подготовката за следващи избори. Беше важно да направим анализи колко машини са необходими", обясни говорителката на ЦИК.

Още по темата

По думите ѝ секциите над 300 души в България са около 9500, затова са се спрели на 9600 машини. Трябвало е да се направи и анализ по отношение на цената на машините и техния софтуер.

"Надявам се да се явят кандидати за тази обществена поръчка. Ако има такива, ще влезем в сроковете за обучение, за инсталиране на софтуера и за доставка на машините. Машините ни спестяват единствено да няма невалидни бюлетини, но човешкият фактор не е елиминиран. Гласовете от машинното гласуване трябва да се приобщят на хартиен носител върху протокола. Могат да се получат грешки при пренасянето на тези данни", коментира Таня Цанева.

Тя добави, че при предходните избори около 1% от машините са били „нестартирали“, имало е и такива, при които не е излизала хартиена разписка.

Говорителят на ЦИК беше категорична, че всяка машина е за определена секция и няма как да бъде премествана. 

Как ще гласуваме на следващия вот? Ще има ли мобилни секции за карантинираните болни?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Около 30% от заетите в образователния сектор искат да се ваксинират срещу Covid-19