IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК връща депозитите на политически формации с над 1% подкрепа на изборите

За да участват във вота, партиите и коалициите трябваше да внесат безлихвен депозит в размер на 2500 лева по банкова сметка в БНБ

11:51 | 28.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Централната избирателна комисия (ЦИК) е взела решение за възстановяване на депозити на партии, коалиции и инициативни комитети, участвали в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г., става ясно от сайта на комисията.

На основание чл. 130 от Изборния кодекс депозитите на партиите и коалициите, които са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове на национално ниво, както и депозитите на инициативните комитети, чиито кандидати са получили не по-малко от една четвърт от районната избирателна квота от действителните гласове при избори за народни представители, подлежат на възстановяване. 

Това са общо девет формации. За участие в изборите за народни представители партиите и коалициите внасят безлихвен депозит в размер на 2500 лева по банкова сметка в БНБ.

Депозит ще бъде върнат на шестте формации, които влизат в състава на 46-ото Народно събрание, както и на „Възраждане“, Гражданска платформа „Българско лято“ и на „Българските патриоти“ - ВМРО, „Воля“ и НФСБ.

Няма да бъдат върнати депозитите на 14 формации, тъй като техните кандидати са получили по-малко от едно на сто от действителните гласове на национално ниво. „Атака“ и „Глас народен“ са сред партиите, които ще останат без депозита си.

Не се възстановява внесеният депозит и от Инициативния комитет, чийто кандидат е получил по-малко от една четвърт от Районната избирателна квота. Става дума за инициативния комитет за издигане на независимия кандидат Давид Леон Леви, издигнат в 24-ти изборен район - София.

Невъзстановените суми от депозитите се превеждат по сметката на Националната здравноосигурителна каса за дейности за лечение на лица до 18-годишна възраст, финансирани с трансфери от бюджета на здравното министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още