Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЦИК започва да приема документи за регистрация на изборите

"Сиела Норма" ще се справи със сроковете за машините, но отказва отново да работи на загуба

ЦИК започва да приема документи за регистрация на изборите

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Централната избирателна комисия (ЦИК) започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за президентските и предсрочните парламентарни избори на 14 ноември, съобщават от комисията.

Всяка партия може да участва в изборите за президент и вицепрезидент и/или за народни представители самостоятелно или в коалиция с други партии. Една партия обаче може да участва само в една коалиция за всеки отделен избор.

За регистрация на коалиция се изисква решението за образуването ѝ, както и документ за актуалното състояние на всяка от партиите в нея, издаден не по-рано от 2 септември т.г

Крайният срок е 29 септември. До 12 октомври трябва да приключи регистрацията на кандидатите за президент и вицепрезидент. На 13 октомври ЦИК ще определи номерата в бюлетините с жребий, а на 15 октомври се открива предизборната кампания.

Припомняме, че вчера служебният кабинет одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите. Вотът „2 в 1“ ще струва 123,8 млн. лева, като общите разходи са разпределени за два тура на изборите, предвид допускането за второ гласуване за президент и вицепрезидент.

От решението на кабинета вчера стана ясно още, че ако трябва да бъдат купени допълнителни машини за гласуване за изборите 2 в 1, кабинетът ще отпусне допълнителни средства. От "Сиела Норма" пък изпратиха писмо до ЦИК, с което обявиха, че са готови да предоставят 5 хил. машини за гласуване на цена от 5200 лева на устройство. „Сиела Норма" обаче има финансови претенции към ЦИК. Фирмата е готова да осигури логистиката на машинния вот на 14 ноември срещу 13,5 млн. лв., което включва и транспорт на машините в чужбина. 

Още по темата

Днес в 18 ч от фирмата са поканени в ЦИК във връзка с обществената поръчка за техническото обслужване.

Междувременно председателят на Обществения съвет към Централната избирателна комисия Стоил Цицелков обясни пред БНР, че ЦИК имат достъп до кодовете, с които могат да променят как да изглежда самата бюлетина. Той обясни, че въпросният изчислителен код, заложен в машината, от компанията производител биха могли да го предоставят.

Проблемът обаче бил, че той не може да бъде даден на една администрация като ЦИК, която има временен характер и е партийно отговорна - променя се след всеки избор. "Всяка партия може да снеме доверието си от този член, а това е един много чувствителен код. Неговото изтичане би компрометирало изборите и в други държави", подчерта Цицелков. За това той предлага да се създаде звено - независима експертна структура, която да съхранява този код.

Снощи пък изпълнителният директор на „Сиела Норма“ Веселин Тодорово обяви пред Bulgaria ON AIR, че има време да се осигурят необходимите машини и софтуерът за предстоящите избори 2 в 1 на 14 ноември. "Имаме време за двете поръчки и ще опитаме да се справим, едната е за доставка на 1600 машини, а другата за софтуера. Имаме малко затруднение поради кратките срокове и бюджета. Специално за машините е очакваната цена", коментира той и добави, че от фирмата са поискали ЦИК да детайлизира заданието.

Тодоров е на мнение, че ще е добре да има среща с ЦИК, за да се обсъди конструктивно предложението от 12 милиона лева, а не да се говори през медиите.

"Когато е чиста загуба за нас, няма да се съгласим. Направихме го през юли на тогавашния вот. Не можем да го правим безкрайно, това е загуба за бизнеса", аргументира се Веселин Тодоров.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ДАЕУ: Общините подценяват изискванията за киберсигурност