IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цитрусовите плодове подхранват поскъпването на храните

Експерти очакват поскъпване на яйцата с 10% заради наличието на огнища на птичи грип в страната

12:19 | 15.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Индексът на тържищните цени на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) отново тръгна нагоре след краткото понижение в началото на месеца, показва статистиката на институцията. Към края на тази седмица стойността на индекса достига 1,442 пункта, след 1,417 пункта в началото на месеца.

В основата на повишението е поскъпването на плодовете, особено цитрусовите. В началото на януари ДКСБТ отчете спад на цената на портокали, мандарини, лимони и грейпфрут. Най-значително това беше по отношение на портокалите - те поевтиняха с над 8%.

Сега обаче цените им тръгват нагоре. Мандарините са поскъпнали с почти 20% до 1,60 лева за килограм на едро. Цената на лимоните се повишава с 3,3%.

Данните на статистката показват още и ръст на цената на ябълките (10,7%), както и на бананите (1%). С 1,5% по-скъпи са доматите, с почти 3% пък се повишава цената на краставиците.

От Комисията съобщават още за спад на цената на млечните продукти и на рибните продукти. Без промяна е цената на яйцата. Експерти обаче прогнозираха пред "Нова телевизия" поскъпване на яйцата заради наличието на 63 огнища на птичи грип на територията на България. Очакванията са, че цената на яйцата и пилешкото месо ще се повиши с 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още